Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja krastavaca
  • 06.05.2024. 13:30

Zašto su neki krastavci gorki i kako ih uzgajati? Evo korisnih savjeta

Kada je riječ o plodoredu, ovo povrće treba uzgajati na istoj parceli tek poslije četiri godine. Dobri predusjevi su strne žitarice i mahunarke.

Foto: Depositphotos/vvoennyy
  • 624
  • 54
  • 0

Krastavac (Cucumis sativus) je jedno od omiljenih povrća kod nas i svakako među onima koja se najčešće uzgajaju u našim vrtovima i na njivama. Još niste zakasnili ukoliko ga planirate uzgajati ove godine, pa vam donosimo nekoliko korisnih savjeta.

Ovo povrće pripada porodici Cucurbitaceae i srodnik je tikvicama, lubenici, dinji. Kako pojašnjava stručni savjetnik za ratarstvo i povrtlarstvo Srđan Vidanović, tla bogata organskim tvarima pogodna su za rast krastavca.

"Tip zemljišta nije od bitnog značaja ukoliko postoji mogućnost obilne gnojidbe zagorjelim stajnjakom. U toplim i pjeskovitim tlima korijen krastavca izuzetno može porasti metar do metar i pol u dubinu, inače je u plitkom površinskom sloju", kaže Vidanović. 

Na istoj parceli poslije četiri godine

Teška i zbijena tla, visoka podzemna voda i čisti pijeskovi nisu dobri za uzgoj krastavca, dodaje.

"Na njima sporo raste i ne donosi dobre prinose. Kako danas postoje moćni sustavi agromelioracija, ako se poznaju zahtjevi biljaka, nema toliko lošeg tla koje se ne može popraviti i prilagoditi potrebama biljaka. Krastavac troši malo hranjivih tvari, ali se često navodnjava, čime se hrana ispire u dublje slojeve, ispod 'dohvata' njegovog plitkog korijenovog sustava."

Kada je riječ o plodoredu, ovo povrće treba uzgajati na istoj parceli tek poslije četiri godine. Dobri predusjevi su strne žitarice i mahunarke.

"Obilna gnojidba organskim gnojivima kao što je stajnjak rezultirat će visokim prinosima. Ako se uzgaja na otvorenom polju, na zemlji, gnoji se s 30-40 t/ha, na žičanim konstrukcijama 50-70 t/ha i u zaštićenom prostoru 100-150 t/ha goveđeg stajnjaka", precizira ovaj stručnjak dodajući da krastavac ima slabo razvijen korijenov sustav koji se prostire uglavnom u plitkom površinskom sloju.

"Otuda i velika osjetljivost na sušu. Navodnjavanjem površinskog sloja treba osigurati neprekidnu vlažnost, kako bi biljke brzo rasle."

Od čega ovisi gorčina?

Temperatura vode za navodnjavanje treba biti oko 20ºC, a optimalna vlažnost tla oko 85 do 95 posto maksimalnog vodnog kapaciteta.

"Voda ne smije biti zagađena organskim kiselinama, bazama i solima. Način uzgoja krastavca i prirodna plodnost tla diktiraju potrebne količine hraniva", kaže Vidanović.

Suša najčešće uzrokuje gorčinu krastavaca (Foto: Gordana Nastić)

Ono što sve zanima je zašto su određeni krastavci gorki.

"Gorčina potječe od posebnog alkaloida kukurbitacina koji se nagomilava uslijed nepovoljnih uvjeta uzgoja. To su suša, visoke temperature, navodnjavanje hladnom vodom, nedostatak hraniva, no postoje sorte i hibridi koji ne mogu biti gorki jer genetski nemaju ovaj alkaloid", zaključuje on.


Tagovi

Uzgoj krastavaca Gorki krastavci Gorčina krastavaca Plodored krastavca Srđan Vidanović


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]