Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika krastavca
  • 05.05.2020. 10:30

Zašto se plod krastavca deformira i kako na to utjecati?

Pojava krivih plodova kod ovog povrća je česta, ali se može prilično jednostavno spriječiti.

Foto: Depositphotos/etitarenko
  • 3.538
  • 271
  • 0

Nema čovjeka koji u svom vrtu ili plasteniku nije imao krastavce s deformiranim - krivim plodovima. Da bi spriječili ovu pojavu potrebno je znati zbog čega nastaje i kako utjecati na nju. Mnogi faktori djeluju na rast, razvoj i plodonošenje biljke krastavca.

Izbjegavati sadnju na gredice gdje smo ranije uzgajali povrće iz porodice tikvenjača. Radi se o srodnicima krastavca i oni iz zemlje usvajaju ista hraniva koja su neophodna i njemu. Kada ga posadimo poslije tikvica, tikvi, lubenice, masirače ili dinje moramo obratiti pažnju kada i u kojoj količini dodajemo biljna hraniva jer će u protivnom biljkama biti slabo pristupačna.

Ne saditi u sjeni ni na istom mjestu

Posebno treba izbjegavati uzgoj krastavca na istom mjestu tijekom više godina. Osim što se iznose uvijek isti elementi, biljke su podložnije napadu bolesti i štetnika. Uzastopnim uzgojem na istom mjestu, biljke izlučuju u zemljište tvari koje će spriječiti razvoj plodova sljedeće godine. Zbog toga je potrebno mijenjati mjesto uzgoja ili gredicu.

Šest pogrešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Ovo povrće za rast i razvoj treba svjetlost i toplinu. Nedostatak svjetlosti negativno djeluje na formiranje plodova. Krastavce nikada ne treba saditi u sjeni. Prilikom sadnje izabrati osvjetljena mjesta i obratiti pažnju na gustoću sadnje. Suviše gust usjev prorijediti ili otkinuti listove koji zasjenjuju. U periodima kada je vrijeme oblačno i nema sunca, veća je vjerojatnoća da će doći do pojave krivih plodova.

Optimalna temperatura za uzgoj je između 23 i 26°C. Ovo je posebno značajno kada je biljka u fazi cvjetanja i plodonošenja. Što je temperatura veća, češće dolazi do pojave isušivanja plodova. Ukoliko u tom periodu nastupe dani s nižom temperaturom, biljka je podložnija bolestima i češće se javljaju deformiteti. To je naročito izraženo u jesen, kada su jutra hladna.

Izbjegavati hibridne sorte

Krastavac da bi stvorio plod, mora imati dobro oprašivanje cvjetova. Bez oprašivanja ili s onim lošijim i plodovi će biti nepravilnog oblika. Veća je mogućnost da će do ovo pojave doći kada u usjevu imamo hibridne partenokarpne sorte, one kojima nije potrebno oprašivanje. Klasične sorte kada se uzgajaju pored partenokarpnih, daju više deformiranih plodova. Ova pojava vezana je za kvalitetu peludi. Obratite pažnju koje sorte i hibride uzgajate.

Kako proizvesti presadnice krastavca na piljevini?

Često do krivih plodova dolazi zbog lošeg vodnog režima i nepravilnog zalijevanja. Kada koristimo hladnu vodu dolazi do raznih deformacija izgleda ploda. Zbog hladne vode biljka doživljava stres, posebno strada korijen. Kako bi umanjila nastala oštećenja, biljka preusmjerava hraniva i druge tvari u korijen umjesto u plodove. Oni su onda izloženi gladovanju i zbog toga nastaju deformacije, a javlja se i žutilo na listovima.

Sušan period i nedovoljna količina vlage primorat će biljku da troši minimalnu količinu vode. Kako se smanjuje ova količina, tako se smanjuje i veličina ploda i on se deformira. Biljke krastavca su osjetljive i na višak vlage u zemljištu. Korijen je podložniji trulenju, a biljka usvaja manje hraniva.

Ne pretjerivati s kokošjim gnojivom

Bez hraniva nema ni rasta, razvoja i plodonošenja biljaka. Samo izbalansiranom ishranom možemo osigurati da će usjev biti napredan, imati dobar imunitet i donijeti obilan urod. Što je manje korisnih tvari dostupno biljci to će biti manje plodova ili će oni imati nepravilan oblik i loš okus. Navedeni slučajevi bit će posebno izraženi ukoliko dođe do manjka dušika, fosfora, željeza, bakra.

Nedostatak kalija posebno je značajan. Pretjerana upotreba kokošjeg gnojiva, gnojiva od kvasca ili nekih biljnih hraniva može izazvati ispiranje kalija iz tla. Pretjeramo li s njihovom upotrebom dobit ćemo bujnu biljku na kojoj će biti manje sitnijih plodova.

Berba svakog drugog dana

Ova povrtna vrsta stvara mnogo plodova i često možemo vidjeti da su biljke preopterećene njima. Oni koji su ostavljeni dugo crpe biljku, troše vodu i hranu, a tijekom vremena gube okus, privlače kukce i bolesti. Što je duže na biljci veća je vjerojatnoća da će i ostali plodovi imati deformiran oblik.

Zbog toga se sakupljaju svakog drugog ili trećeg dana. Ovim načinom berbe djelujete ne samo na izbjegavanje iskrivljenosti plodova već i na dugotrajnost biljke.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Tagovi

Uzgoj krastavca Krivi plodovi krastavca Sadnja na gredice Uzgajanje krastavca Nedostatak svjetlosti Krastavac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.