Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena rajčica
  • 27.07.2022. 07:30

Zašto rajčica ne dozrijeva? Previše zalijevanja, sunca, dušika?

Ponekad zrenje plodova predugo traje. Razlozi mogu biti brojni. Kako možemo pomoći biljkama?

Foto: Depositphotos/blackboard1965G
  • 17.495
  • 932
  • 0

Uživati u svježoj i zreloj rajčici direktno iz vrta je postalo privilegija. Međutim, uzgajivači znaju da doći do zrelih plodova nije lako i ponekad je frustrirajuće.

Ova povrtnica ima svoje zahtjeve, potrebno ju je štiti od biljnih bolesti i štetnika, zalijevati, prihranjivati, ali ni to ponekad nije dovoljno.

Hirovita rajčica

Potrebno je znati o kakvoj sorti ili hibridu se radi. Razlika između ranih i kasnih sorti kada je u pitanju zrenje može biti veća od mjesec dana. Obično do berbe prođe 90 do 110 dana.

Ponekad se događa da plodovi predugo ostaju zeleni i nikako da promijene boju. Razlog ovoj pojavi može biti neadekvatna prihrana i loša zalijevna norma. Često se u želji da imamo nabolje biljke i najveće plodove pretjera s količinom gnojiva koja se primjenjuje, posebno  s dušičnim. Zbog tog je neophodna balansirana prihrana. U drugom dijelu vegetacije smanjuje se količina dušika, a povećava kalija. Najbolje je biljke prihranjivati samo dva do tri puta tijekom vegetacijske sezone.

Drugi razlog je previše zalijevanja. U želji da učine najbolje, vrtlari pretjeraju s količinom vode. Istina je da rajčica troši velike količine vode, ali će biljkama dobro doći da ju smanjimo.

Zalijevanje povrća - kako to voli rajčica, a kako paprika, krastavci?

U nekim slučajevima treba dozvoliti i blago isušivanje zemlje i nestašicu vlage prije sljedećeg zalijevanja. Biljka će doživjeti mali stres, a to može biti okidač za dozrijevanje plodova.

Nikako dočekati ukusne plodove (Foto: Depositphotos/Elena@Mas)

Postavite mrežu

Osunčanost lokacije je treći razlog koji može dovesti do odloženog zrenja. Previše Sunca je negativno u ovom slučaju. Potrebno je postaviti mrežu za zasjenjivanje koja će smanjiti osvjetljenost.

Temperatura i vremenske prilike mogu doprinijeti dugom čekanju. Optimalna temperatura za dozrijevanje je između 20 i 25ºC. Kada temperatura pređe iznad 29ºC proces dozrijevanja je vrlo usporen. Što je duži period visokih temperatura, veća je vjerojatnoća pojave sporog zrenja, ali i da će plodovi biti kiseliji jer se procesi u njima ne odvijaju kako bi trebalo.

Kako spriječiti vršnu trulež plodova paprike i rajčice?

Ne treba zaboraviti važnost redovnog zakidanja zaperka i pinciranje, uklanjanje vrha biljke, sredinom kolovoza. Previše zelene mase uzrokuje veliki broj sitnih plodova, a lišće odvlači hraniva. Biljka kojoj nismo otkinuli vrh nastavlja rasti, formira novu lisnu masu, cvjetove i plodove, što usporava dozrijevanje na donjim etažama tijekom kasnog ljeta.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Zašto Zalijevanje Rajčica Plodovi rajčice Zelena rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]