Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehnika rajčice
  • 27.04.2020. 12:00

Zašto je važno uklanjati donje listove rajčice?

Primjena ove agrotehničke mjere može uvećati urod, a plodovi će biti krupniji i ukusniji. Kako su donji listovi u kontaktu s površinom tla, sporije se suše poslije kiše i često se prvo na njima pojavljuju simptomi plamenjače, pjegavosti listova i pepelnice.

Foto: Bigstockphoto/wittybear
  • 22.761
  • 1.846
  • 0

Nemoguće je zamisliti vrt bez rajčce i njenih ukusnih plodova. Nije zahtjevna za uzgoj, ali da bi imali odličan urod potrebno je znati kako se dobro brinuti o biljkama ovog povrća tijekom vegetacije.

Jedna od aktivnosti koja će nam pomoći u tome je uklanjanje donjih listova odnosno listova ispod prve cvjetne grane. Kroz razvoj, stvara se velika lisna masa koja troši vodu i hranjive tvari iz zemljišta. Zbog toga se hobi vrtlari često susreću s pojavom da imaju ogromne biljke na kojima je malo plodova ili su oni sitni.

Njegujte rajčicu kokošijim i gnojivima koje imate na gospodarstvu

Tijekom rasta, donji listovi padaju na površinu zemljišta. Zbog stalnog kontakta s tlom ostaju dugo vlažni i dolazi do pojave njihovog žućenja i propadanja. Osim toga, spriječavaju cirkulaciju zraka u donjima etažama biljke. To usporava sušenje lisne površine i površine tla poslije kiše ili zalijevanja i stvara povoljne uvjete za razvoj mnogobrojnih oboljenja. Simptomi plamenjače, pjegavosti ili pepelnice se najčešće javljaju na ovim listovima.

Kada uklanjati donje lišće?

Uklanjanje se ne obavlja na biljkama koje su tek presađene. Uklonite li donje listove na tek presađenim biljkama one mogu prestati rasti ili će njihov razvoj biti usporen. Listovi se uklanjaju tek kada se biljke dobro ukorijene i "prime".

Na usjevu rajčice u vrtu ili plastenicima potrebno je reagirati kada se pojavi žutilo. Ovakvi simptomi nam ukazuju da je previše vlage, loša cirkulacija zraka, slaba opskrbljenost tla hranjivim tvarima, nepravilna briga o biljkama, da je došlo do promjene vremenskih prilika, na njima se pokazuju prvi znaci pojave raznih bolesti koja se širi i zahvaća cijelu biljku. Zbog toga ih je potrebno ukloniti.

Listovi koji se suše, žute i na njima uočimo simptome bolesti ili legla jaja kukaca i gusjenice, potrebno je ukloniti bez obzira gdje se nalaze na biljci. Prirodna je pojava da se odbacuje staro i oštećeno lišće koje se počinje sušiti i podložno je napadu bolesti.

Uklanjanje ispod prve cvjetne grane

Neke sorte stvaraju veće listove koji su gušće grupirani. Ventilacija kod njih je usporena i treba biljci pomoći odnosno ukloniti suvišno lišće. Najčešće se uklanja ono sa sjeverne strane. To će poboljšati cirkulaciju i pospješiti isparavanje kapi kiše s lisne površine. Smanjuje se također rizik od pojave gljivičnih bolesti i od gubitka vode i hranjivih tvari za održavanje ovih listova. Biljka hraniva preusmjerava na plodove.

Ne treba ukloniti ni svo donje lišće odjednom već se radi u intervalima i prati se pojava bilo kakvih promjena na njima. Uklanjaju se dva do tri donja lista tijekom jednog tjedna. Ovakav tempo neće stvoriti stres kod biljke. Neke sorte rajčice su osjetljive na odbacivanje lisne grane ispod prve cvjetne grane. Požurimo li i uklonimo je suviše rano može doći do negativne reakcije koja se ogleda u smanjenom broju formiranih cvjetnih pupoljaka - cvjetova ili njihovo formiranje u potpunosti izostaje. Zbog toga sa uklanjanjem lisne grane ispod cvjeta rajčice treba pričekati kada se formiraju mladi plodići.

Donji listovi se uklanjaju nježno s biljke kako ne bi na stablu stvorili veliku ranu koja bi postala ulaz za mnoge uzročnike biljnih bolesti i štetnika. Radi se kada je jutro suho i sunčano. Tijekom dana, rana na stablu od otkinutog lista će se osušiti i brže zarasti.


Tagovi

Uzgoj rajčice Njega rajčice Uklanjanje donjih listova Žućenje listova Cirkulacija zraka Oštećeno lišće Lisna grana Cvjetna grana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.