Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena cvjetače
  • 26.12.2023. 15:00

Zašto je cvjetača ove godine tako skupa?

Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Europi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.

Foto: Depositphotos/EsinDeniz
  • 1.629
  • 135
  • 0

Sigurno ste primijetili da je cvjetača za mnoge postala pravi luksuz. Ponegdje glavica, i to srednje veličine košta čak 3 eura. 

Razlog zbog kojeg mu je cijena tako porasla je suša te rastući troškovi. Površine pod ovom povrtnom kulturom su smanjene u Španjolskoj koja je vodeći proizvođač, prenosi FreshPlaza.

Velika potražnja

Pored navedenih faktora veliki su gubici koji su uzrokovani nepovoljnim uvjetima. Potražnja daleko nadmašuje ponudu u Europi, a cijene dostižu nivoe bez presedana.

Ključan faktor je suša i nedostatak vode. U španjolskoj Mursiji kiša nije padala dug vremenski period i sve je više ograničenja za korištenje vode u svrhu navodnjavanja na glavnim područjima uzgoja.

Suho i pretjerano toplo vrijeme zabilježeno tijekom sadnje dovelo je do propadanja pojedinih usjeva i smanjenja prinosa.

Europska nestašica cvjetače

Značajno su porasli troškovi proizvodnje posljednjih godina pa se uzgaja sve manje cvjetače. I sjemenske kuće bilježe pad prodaje sjemena ove povrtnice. Mnogi poljoprivrednici su zbog isplativosti prešli na uzgajanje zelene salate, jer joj je potrebno manje vode, manji su troškovi i veći prinosi.

Ponuda je ograničena i u francuskoj Bretanji gdje su oluje nanijele štetu prinosu. Kutija cvjetače ondje je koštala do 30 eura.


Povezana biljna vrsta

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

Luksuzna roba Suša Nedostatak vode Cijena cvjetače Uzgajanje cvjetače Cvjetača Proizvodnja cvjetače Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.