Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Chromos Agro
  • 13.05.2016. 14:30

Zaštitite kulture od štetnih puževa!

Limacid je namijenjen za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa u povrću, rasadnicima, jagodama, voćnjacima, vinogradima i niskom ukrasnom bilju u polju i zaštićenom prostoru.

  • 2.738
  • 130
  • 0

Toplo vrijeme i stalne kiše kojih smo svjedoci posljednjih dana, izrazito su povoljni za razmnožavanje i razvoj puževa, velikih štetnika poljoprivrednih kultura, ali i ostalih biljaka. Najčešće vrste koje se napadaju naše kulture, puževi su golaći. U slučaju velike brojnosti i jakog napada, puževi mogu potpuno uništiti kulturu, posebice ako se radi o mladim biljkama povrća ili primjerice jagoda.

Puževi golaći uglavnom imaju izduženo tijelo obavijeno sluzavim plaštem. Kod nekih se vrsta na leđnoj strani mogu uočiti ostaci ljušture. Ovisno o vrsti, dugi su 4-10 cm. Hrane se lišćem u kojem izgrizaju rupe ili ostave samo epidermu. Osim lišća izgrizaju i klice te mlade stabljike. Najviše vole sočno lišće (salata, kupusnjače) i plodove. Hrane se svim vrstama povrća, osim lukom i češnjakom. Iza sebe ostavljaju tragove sluzi, srebrnkaste pruge i ostatke izmeta.

Štete od puževa

Na vrijeme krenuti sa suzbijanjem!

Oštećenja, ali i onečišćenja, jako smanjuju vrijednost proizvoda i često ga čine tržišno neupotrebljivim. U klimatskim uvjetima koji vladaju, nanijeti će ogromne štete i stoga treba odmah započeti s njihovim suzbijanjem. Uspješno i u potpunosti sve štetne vrste puževa suzbiti će limacid PUŽOMOR tvrtke Chromos Agro.

PUŽOMOR je sredstvo na osnovi djelatne tvari metaldehid. Na tržište dolazi u obliku gotovih mamaka. Namijenjen je za suzbijanje svih vrsta puževa golaća i drugih štetnih vrsta puževa u:

  • povrću - rasipanjem mamaka po tlu ispod i između biljaka (ne na biljke) u količini 30-40 kg/ha kod jakog napada i 6 kg/ha kod slabijeg napada.
  • rasadnicima - u količini 300 - 400 g na 100 m² (30 - 40 kg/ha) kod jakog napada i 60 g na 100 m² (6 kg/ha) kod slabijeg napada.
  • niskom ukrasnom bilju na polju i u zaštićenom prostoru - u količini 300 - 400 g na 100 m² (30 - 40 kg/ha) kod jakog napada i 60 g na 100 m² (6 kg/ha) kod slabijeg napada.
  • jagodama - u količini 30 - 40 kg/ha samo prije cvatnje i poslije berbe po tlu oko biljaka kod jakog napada, a kod slabijeg napada u količini 6 kg/ha.
  • žitaricama - u količini od 10 - 15 kg/ha samo do završetka busanja.
  • voćnjacima i vinogradima - u količini 30 - 40 kg/ha. Sredstvo koristiti samo kod jakog napada puževa.

Mamke treba rasipavati po ugroženoj površini između biljaka. Primjenu treba ponavljati prema potrebi, poglavito nakon jače kiše. Najbolje ih je rasipavati pred večer, za suha vremena. PUŽOMOR je sredstvo registrirano za amatersku i profesionalnu uporabu.

Za više informacija o suzbijanju puževa i PUŽOMORU, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Puževi Golaći Pužomor Lišće Salata Suzbijanje


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]