Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 05.05.2015. 10:00
  • Karlovačka

Zaštita graha i graška nakon sjetve

Obavijest Savjetodavne službe za povrćare.

  • 2.386
  • 14
  • 0

Početkom svibnja s porastom temperatura, započinje i sjetva graha. Neposredno nakon sjetve može se provesti zaštita usjeva od korova.

Jednogodišnje uskolisne i neke širokolisne korove prije, ili u ranoj fazi nakon nicanja graha, suzbijaju herbicidi Dual gold 960 EC (metolaklor,1,25-1,4 l/ha) i Stomp 330 EC (pendimetalin, 4-6 l/ha). Za suzbijanje širokolisnih korova može se primijeniti herbicid Afalon disperzija (linuron, 0,8 l/ha).

Herbicidi Dual Gold 960 EC i Stomp 330 EC mogu se primijeniti u usjevima gdje se grah uzgaja zajedno s kukuruzom. Sjetvu graha i kukuruza obavite istodobno, a tretiranje provedite prije nicanja spomenutih kultura. Navedene herbicide koristite prema preporukama proizvođača.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranoj proizvodnji, trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura. Za zaštitu graha i graška od korova upotrijebite ona sredstva koja su dozvoljena za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS-a) koji možete pronaći na web stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Vodite evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primijenjenog sredstva (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava čuvajte do organiziranog odvoza putem akcije "Prateći list" ili je dostavite u tvrtku C.I.A.K., Andrije Hebranga 5, Vojnić, telefon: 047/883-081.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Sjetva graha Dual Gold 960 EC Stromp 330 EC Afalon disperzija Integrirana proizvodnja Tehnološke upute Grašak Akcija Prateći list C.I.A.K. Vonić Mirna Ceranić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.