Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 09.12.2008.

Zasnivanje cvjetnih pojaseva na oranicama

  • 975
  • 47
  • 0

Poljoprivrednici u SAD testiraju novi sustav uzgoja zasnivanjem cvjetnih pojaseva na dijelu svojih oranica. Istraživanja provodi Univerzitet Wisconsin u Medisonu zajedno s poljoprivrednicima koji svoj krumpir označavaju robnim znakom „Zdravi uzgoj“. Proizvodnja se provodi prema strožim odredbama nego li u integriranoj proizvodnji, smanjivanjem uporabe sredstava za zaštitu bilja. Poljoprivrednici očekuju da će smanjen prinos usjeva nadomjestiti postizanjem više cijene proizvoda na tržištu.

Prva istraživanja pokazala su da cvjetni pojasevi među oranicama povećavaju biološku raznolikost, koja je ranije postizana isključivo na neobrađenim površinama. Broj štetnih kukaca koji potječu s tih površina i prelaze na uzgajane usjeve je neznatan što je i najvažnije za poljoprivrednike.

Brojni korisni kukci, koji se primjerice hrane biljnim ušima ili hranu nalaze na neobrađenim površinama, ovim putem ponovno su privučeni u polja.

Ove je godine u SAD jedanaest gospodarstava zasnovalo cvjetne pojaseve na dijelu svojih oranica a prema odredbama Udruge proizvođača krumpira robnog znaka „Zdravi uzgoj“.

Više informacija: Wisconsin Potato and vegetable Growers Association
Internet: www.heatlygrown.com

Iz stranog tiska
Časopis DLG Mitteilungen 11/2008.
Prevela: Marija Ševar


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]