Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski češnjak
  • 29.05.2016. 18:00

Zarada na češnjaku i do 30 tisuća kuna po hektaru

Luk ove godine odlično napreduje, kažu Brigita i Josip, koji su postali najveći pojedinačni proizvođači ozimog češnjaka na ovom području.

Foto: Srijemski češnjak - OPG Balić/Facebook
  • 6.147
  • 664
  • 0

Bijeli luk zahtjeva dosta ručnog rada, a motika je i dalje najefikasnije sredstvo protiv korova. Luk ove godine odlično napreduje, kažu Brigita i Josip, koji su postali najveći pojedinačni proizvođači ozimog češnjaka na ovom području.

Brigita Pek iz Potnjana kaže kako su zadovoljni proizvodnjom. Trenutno imaju zasađeno oko tri i pol hektara luka. Posadili su i staru autohtonu sortu slavonski češnjak, i s njom planiraju proširenje, i to na osam hektara. Ne misle stati s proširenjem dok proizvodnja ne bude na oko 100 tona češnjaka.

Josip Vidović kaže kako se ne može proizvesti toliko koliko se može prodati. Potražnja je velika.

Preskupa mehanizacija za proizvodnju

Unatoč padu cijene češnjaka na tržištu, otkako je došlo do povećanja površina pod njim, kalkulacije i dalje u velikoj mjeri idu u prilog ovoj povrtlarskoj proizvodnji.

Ostvaruje se i do 30 tisuća kuna po hektaru.

Stariji članovi obitelji, koji su navikli na tradicionalnu poljoprivrednu proizvodnju, i ovdje se čude, ali daju punu podršku svojim nasljednicima. Kao najveći problem u proizvodnji ističu preskupu mehanizaciju. "Strojevi su oko 120 tisuća kuna za sadilicu, do 370 tisuća kuna za dvorednu vadilicu. To je apsurd za naše tržište", ističe Vidović.

Posebno treba voditi brigu i o reprodukciji sadnog materijala, što im u velikoj mjeri pomaže osječki Poljoprivredni fakultet.

Još do nedavno, uvozili smo do 90% luka i to uglavnom iz Kine, koja je najveći svjetski proizvođač češnjaka. Za Hrvatsku još nema točnih podataka o proizvodnji, no nagađa se kako bi za nekoliko godina mogli dostići i samodostatnost.

Prof.dr.sc. Nada Parađiković kaže kako je jako zadovoljna proizvodnjom. Kaže kako su krenuli sa jako malom količinom sadnog materijala, i to onog koji je iz ovih krajeva.

Foto: Srijemski češnjak - OPG Balić/Facebook


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Češnjak Proizvodnja Slavonski Autohtona sorta


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr