Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje rajčica
  • 06.08.2021. 07:30

Zadivljujući prizori: Sušenje rajčica na suncu obojalo turska polja u crveno

Ova zemlja sušene rajčice izvozi u više od 60 zemalja, prvenstveno SAD i Europu. Lani su ostvarili izvoz u vrijednosti od 83 milijuna dolara, no ove godine očekuju i više.

Foto: Facebook/Cihat Çiçek
  • 3.182
  • 1.087
  • 0

Turska polja izgledaju impresivno obojana u crveno zbog sušenja rajčica na suncu. Uvriježena je to tradicija koja u ovoj blistoistočnoj zemlji obično započinje sredinom srpnja, javlja Anadolu Agency.

Po jakim vrućinama radnici i poljoprivrednici plodove režu na pola, čiste im peteljke i raspoređuju ih na bijele prostirke. Nakon toga ih sole ili posipaju sulfitima, ovisno od zahtjeva kupaca, i suše tjedan dana na suncu.

Turska ih izvozi u više od 60 zemalja, prvenstveno SAD i Europu. Od europskih zemalja najveći kupci su Italija, zbog svoje tradicionalne kuhinje u kojoj troše velike količine ovog povrća, te Njemačka. Međutim, potražnja na turskom tržištu je vrlo niska.

Rad u teškim uvjetima

Abdulvahap Olgun, predsjednik Privredne komore Torbali, jednog od centara za proizvodnju sušene rajčice u Egejskoj regiji, kazao je da se ona ove sezone na tom području sadila na površini od približno 40 tisuća hektara, od čega je 20 posto namijenjeno sušenju.

Naime, ova je zemlja lani ostvarila izvoz ovog proizvoda u vrijednosti od 83 milijuna dolara, a ove se godine očekuje njegovo značajno povećanje. Kako piše tomatonews, većinu rajčice u Turskoj  proizvode mala gospodarstva koja ju u prosjeku sade na tri do četiri hektara, ali postoje i veća koja ih uzgajaju na površini od 50 hektara. Procjenjuje se da se u ondje proizvede više od 300 tisuća tona sušene, od čega je čak 70 posto stajalo na suncu.

Masovni požari u Turskoj: Većina žrtava sa sela, vatra guta farme, stradala stoka, strojevi...

"Radnici na našim plantažama su heroji", kazao je Kemal Sayginer, glavni direktor ekološkog gospodarstva Yeditepe koje ih izvozi naglasivši koliko je teško raditi po jakom suncu. "Bez napora naših radnika ova roba ne bi bila vrijedna, ne bi bilo ni izvoza, a samim time ni razvoja naše zemlje", zaključio je.

Pogledajte zadivljujuće snimke dronova od prije par godina: 


Tagovi

Turska Rajčice Sušenje Povrće Izvoz


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]