Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tradicionalne sorte
  • 17.06.2016. 13:30

Vrtićka djeca sadila varaždinsko zelje

Mališani iz Dječje vrtića Zeko imala su priliku naučiti i isprobati kako se sadi varaždinsko zelje, u čijim će plodovima uživati tijekom jeseni.

Foto: Vedran Šestak
  • 649
  • 85
  • 0

Kako se sadi varaždinsko zelje, na što sve treba obratiti pozornost te kako općenito izgleda rad na polju, naučili su mališani iz Dječjeg vrtića Zeko iz Trnovca Bartolovečkog nedaleko Varaždina.

Oni su, naime, sudjelovali u projektu kojeg je osmislila Varaždinska županija, a provodi ga Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša na čelu s pročelnikom Dragutinom Vincekom te ima za cilj upoznavanje najmlađih, odnosno predškolske djece s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama Varaždinske županije.

Sadnja VŽ zelja

Mališani zasadili svoje prve sadnice

Na pripremljenoj oranici PPP-a Zdravka Cafuka, mališani su dobili zadatak zasaditi svoje prve sadnice varaždinskog zelja. "Bilo je jako zanimljivo. Biljke su jako male i nježne pa smo morali biti pažljivi. Sad moramo čekati da izrastu u veliko zelje koje ćemo zatim moći s tetama kuhati u našoj kuhinji u vrtiću", zadovoljni su bili trnovečki mališani.

Na jesen će djeca iz DV Zeko uživati u plodovima svojeg rada jer će imati priliku naučiti i kako se kiseli varaždinsko zelje, koje će potom pripremati vrtićkoj u kuhinji te tako uživati u ukusnim i zdravim obrocima.

Varaždinsko zelje je posađeno

Upoznavanje s tradicionalnim proizvodima

Sadnja varaždinskog zelja samo je jedna od aktivnosti u sklopu ovog projekta. Naime, na području Varaždinske županije danas je zaštićeno čak 13 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Osim varaždinskog zelja to su još vidovečki gibanik, meso zagorskog purana, ludbeški rozetlin, varaždinski klipić, trnovečka makovnjača, purek z Bednje, zagorski puran z varaždinskog kraja, kučanski koščičjak, varaždinsko bučino ulje, varaždinski medenjaci, domaća prirodna medena rakija i vabučin.

Na tragu toga, nastala je i ideja da se najmlađe stanovnike tijekom pedagoške godine u vrtićima, na njima prihvatljiv i pristupačan način, upoznaje upravo s tradicionalnim proizvodima. Za te je potrebe izrađena i prigodna edukativna brošura, koja osim priča i predstavljanja zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, sadrži i brojne zagonetke, poslovice, izreke, igrice, fotografije te ilustracije.

No, mališanima je zasigurno najdraži sam posjet poljoprivrednim imanjima, gdje mogu vidjeti autohtone životinje, isprobati tradicionalne proizvode te sudjelovati u njihovoj pripremi.

Foto: Vedran Šestak


Tagovi

Varaždinsko zelje Varaždinski kupus Dječji vrtić Zeko PPP Zdravko Cafuk Trnovec Bartolovečki Vidovečki gibanik Meso zagorskog purana Ludbreški rozetlin Varaždinski klipić Trnovečka makovnjača Purek z Bednje Zagorski puran z varaždinskog kraja


Autor

Robert Peharda

Više [+]

Robert je novinar već 11 godina, a glavna su mu područja zanimanja upravo poljoprivreda i sve vezano uz nju. Radi i na pisanju, uređivanju i izdavanju monografija vezanih za zemljoradnju i poljoprivredne kulture!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]