Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radič
  • 18.07.2013.

Vrijeme je za radič

Radič djeluje na jačanje apetita, kao diuretik, laksativ, također vrlo učinkovito potiče rad jetre i slezene. Osim toga ublažava žgaravicu, smanjuje pojavu nadutosti i potiče izlučivanje žuči što pomaže kod razgradnje masti. Radič nadalje sadrži veliki udio inulina koji se u probavi pretvara u oblik koji pomaže u sporijem rastu šećera u krvi, što je vrlo korisno za osobe oboljele od dijabetesa.

  • 2.505
  • 147
  • 0

Radič, poznat i pod nazivom crvena cikorija, pripada porodici Asteraceae. Crveno-ljubičaste je boje, prošaran bijelim žilama i karakterističnog je gorkog okusa. Jarka boja upućuje na iznimno bogat antioksidativni sastav. Energetska vrijednost 100 g svježeg radiča iznosi 23 kcal / 96 kJ. Od toga sadrži 4,5% ugljikohidrata, 1,4% proteina i 0,25% masti. Radič je bogat kalcijem, magnezijem, željezom, fosforom, cinkom i vitaminom C. Korijen radiča se nekad rabio kao kavovina, no danas postoji mnogo varieteta čije se lišće koristi za salate, dok se zrelo koristi i za lešade i variva.

Radič, više prisutan u priobalju, delikatesa je na pladnju, a proizvođačima su „slatki“ zbog dohodovnosti i odličnog izbora kultivara prema sezoni sijanja, tipu i boji biljke. Uz crveni, moguće je na tržištu pronaći i zeleni radič. Oni koji se kose za list, odgajaju u glavicu ili za korijen na kojem se pospješuju (etioliraju) bijeli izdanci-pupoljci pod pokrovom. Začuđujuće je da je na tezgama ipak najviše uvoznog iz Italije.

Očito i neki proizvođači povrća radije proizvode masu jeftine salate, nego delikatni radič bogat vitaminima i mineralima, te koristan za zdravlje žila.

Kao puterica je mekan dok su perca mlada, a balans tvrdoće i gorčine ovisi o mašti konzumenta. Može se usitniti, miješati sa salatama i jelima te termički obraditi.


Povezana biljna vrsta

Radič

Radič

Sinonim: cikorija | Engleski naziv: Chicory leaves | Latinski naziv: Cichorium intybus L. var. foliosum Hegi

Radič se pretežito koristi u svježem stanju. Karakterističan je njegov osebujan gorkast okus od intibina, a od ugljikohidrata najviše je zastupljena fruktoza i inulin, što ima... Više [+]

Tagovi

Antioksidativni sastav Hrvatsko priobalje Radič


Autor

Rajko Polić

Više [+]

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt