Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 30.05.2023. 15:00

Vodikov peroksid može povećati prinos krumpira - pokazalo istraživanje

Proces formiranja gomolja je vrlo složen i na njega utječu brojni faktori. Aktivan kisik se ponaša kao inicijator procesa koji dovode do povećanja prinosa.

Foto: Depositphotos/tchara
  • 4.810
  • 278
  • 0

Grupa kineskih istraživača iz Yunnan Normal University otkrila je da vodikov peroksid može biti koristan za krumpir, objavljeno je u časopisu Agronomy 2023 MDPI.

Proces formiranja gomolja je vrlo složen proces, jer se tada određuje prinos. Mnogo je faktora koji utječu na niz fizioloških i biokemijskih promjena, kao što su promjena sastava, sadržaja i omjera endogenih hormona, povećanje brzine fotosinteze lista, ubrzanje izvoza asimilata, povećanje sadržaja saharoze i škroba te pojavu specifičnih proteina.

Kisik kao pokretač procesa

Proces se sastoji od četiri uzastopne faze: formiranje i rast stolona; savijanje vršne regije, porast donjeg sloja i razvoj gomolja.

Najveći utjecaj imaju fotoperiod (skup funkcija koje biljke obavljaju ovisno o tome je li dan ili noć, sezona godine, pa čak i solarni ciklus, op.a.) i temperatura. Za dobar prinos neophodni su kratki dani i niže temperature. Veliki utjecaj ima i genetika sorte kao i kvaliteta gomolja.

Razvojna faza biljaka krumpira se smatra važnim faktorom u regulaciji formiranja, jer moraju dostići određenu fiziološku starost da bi odgovorile na znakove iz okoliša koji utječu na to formiranje. To zahtijeva, pojašnjavaju istraživači, preciznu sinkronizaciju biokemijskih puteva i morfogeneze (stvaranja oblika, op.a.).

Pospješuje proces formiranja i razvoja gomolja

Reaktivne vrste kisika igraju važnu ulogu u regulaciji gotovo svih bioloških procesa kao što su rast biljaka, razvoj i odgovor na abiotičke stresove i imunološke reakcije. Vodikov peroksid H202 može u tim procesima odigrati važnu ulogu, jer pokreće fiziološke, biokemijske i druge promjene u biljkama. Djeluje kao signal za aktiviranje procesa formiranja gomolja.

Istraživanje je pokazalo da rezultati fenotipskog promatranja pokazuju da povećane koncentracije H2O2 više od 5 mM dovode do smanjenja učestalosti tuberizacije i snažne inhibicije rasta krumpira.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Gomolj Formiranje gomolja Vodikov peroksid Kisik Povećanje prinosa krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.