Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 07.03.2023. 07:30

Voda iz slavine nije pogodna za zalijevanje presadnica

Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena. U koje vrijeme je najbolje zalijevati?

Foto: Depositphoto/galsand
  • 2.214
  • 174
  • 0

Voda je od vitalne važnosti kod sjetve i uzgoja rasada. Ona pokreće procese klijanja i nicanja u sjemenu i neophodna je za daljnji rast i izgradnju biljnog tkiva. Potreba za njom ovisi od biljne vrste, faze u kojoj se biljke nalaze, kvalitete supstrata, temperature, gustoće sjetve, vlažnosti supstrata i zraka.

Voda iz slavine nije pogodna za zalijevanje, jer je tvrda, odnosno sadrži dosta soli kalcija, magnezija i drugih. Pored toga sadrži sredstva za dezinfekciju. Najbolje je koristiti kišnicu, filtriranu ili vodu koja je zamrznuta i zatim otopljena.

Zalijevna norma

Kako bi se ubrzalo nicanje, sjeme se dan ranije potapa u tekućinu. Najbolje je kada se koristi otopina ili čaj koji će istovremeno obaviti dezinfekciju sjemena.

Kako ubrzati klijanje i nicanje sjemena? Evo 5 prirodnih načina

Prije sjetve supstrat se dobro zalije. TIjekom uzgoja rasada ne treba pretjerivati, jer će previše vlage rezultirati propadanjem korijena, listovi žute. Supstrat ima manje zraka.

Budite oprezni s količinom (Foto: Depositphoto/Scharfsinn)

Voda ne smije biti prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC. Nema potrebe da se prokuhava.

Mladim biljčicama možemo naštetiti prekomjernim zalijevanjem. To povećava rizik od pojave bolesti, ali i štetnika. Obratite pažnju na učestalost i količinu zalijevne norme, redovno provjetravanje. Od trenutka kada se pojave, mlade biljke su veoma osjetljive kada je u pitanju opskrbljenost vodom.

Zalijevanje u jutro

Svakoj vrsti treba pristupiti zasebno, jer imaju različite zahtjeve. Paprika i rajčica su umjereni potrošači i smeta im prevlažna sredina, dok krastavac voli nešto vlažniji supstrat.

Jutro je najbolji termin da se obavi ovaj posao. Poslije nicanja zalijevanje se obavlja jednom u tri do četiri dana. Kada sadnica formira prvi pravi list smanjuje se i time potiče razvoj korijena. Povećava se zalijevna norma, a provodi se samo jednom tjedno ili dva puta na većim temperaturama. Za biljke koje vole vlagu, zalijevanje se obavlja dva puta tjedno.


Tagovi

Zalijevanje rasada Zalijevanje presadnica Uzgajanje rasada Voda iz slavine Filtrirana voda Doba dana Zalijevanje ujutro


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?