Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 20.02.2023. 18:00

Violetti: Novo povrće osvaja Europu?

Križanjem dvije vrste kupusa stvoren je Violetti. Proizvođači ne mogu podmiriti potražnju

Foto: Facebook/TB&S BV.
  • 2.745
  • 172
  • 1

Nizozemski uzgajivači su križanjem tradicionalnog šiljastog i ljubičastog kupusa stvorili, a što drugo nego - šiljasti ljubičasti kupus pod nazivom Violetti, piše Freshplazza.

Uzgaja se u ekološkoj i konvencionalnoj proizvodnji. Boju je naslijedio od ljubičastog, a blagu aromu od šiljastog. Glavica je manje kompaktna nego kod običnog kupusa.

Popularan kod mlađih generacija

Može se koristiti u receptima za razna jela i salate, a priprema se brzo i jednostavno. Najviše se koristi u pripremi salata i predjela zbog svoje hrskavosti. Može se kuhati, dinstati, peći, pržiti, roštiljati. Postao je posebno popularan kod mlađih generacija koje žele zdravu i raznovrsnu hranu. Pogodnost je što ne gubi boju u jelu.

Glavice težine od 500 do 800 g se prodaju na komad, dok se krupnije prerađuju. Često je sastavni dio mješavina povrća zbog svoje boje. Veliko zanimanje je pokazala i prerađivačka industrija.

Potražnja sve više raste

Uzgaja ga kompanija TB&S koja je inače specijalizirana za šiljasti kupus. Ukupno imaju 600 ha u Nizozemskoj i Portugalu odakle redovno opskrbljuju europsko tržište. 

I u Skandinaviji raste potražnja za ovim povrćem, toliko da ju  proizvodnja ne može zadovoljiti. 

Dostupan je tijekom cijele godine. Violetti uzgajan u Nizozemskoj stiže na tržište od sredine lipnja, dok se uskladištene glavice isporučuju sve do kraja ožujka kada dolaze one uzgojene u Portugalu i dostupne su do sredine lipnja.


Tagovi

Violetti Ljubičasti kupus Šiljasti ljubičasti kupus Nova sorta kupusa Ekološki uzgoj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.