Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 27.06.2017. 20:00

Varaždinsko zelje trudom proizvođača prepoznat će i EU

Varaždinsko zelje doguralo do oznake izvornosti u RH, a trenutno i u postupku za registraciju s oznakom izvornosti na razini Europske unije.

  • 5.158
  • 240
  • 0

O ljepotama hrvatskih autohtonih proizvoda nikad ne možemo dovoljno pisati jer se isti ne mogu opisati riječima, a da je tome tako, svjedoči i "Varaždinsko zelje" zaštićeno oznakom izvornosti na razini Republike Hrvatske, a koje je, trenutno u fazi registracije na razini Europske unije.

Gospodarstvo utemeljeno na poljoprivredi

Uzmemo li to u obzir, dolazimo do Općine Vidovec čije se gospodarstvo temelji na poljoprivredi, malom poduzetništvu i obrtništvu, a gdje se najveći dio poljoprivredne proizvodnje odnosi upravo na varaždinsko zelje te krumpir i ostalo povrće, a u posljednjih desetak godina i na presadnice cvijeća. Upravo stoga, varaždinsko zelje tamo drži ugled jedne od najkvalitetnijih sorti kupusa na domaćem tržištu, a posebice u slučajevima gdje se koristi kao sirovina za kiseljenje.

Specifične karakteristike proizvodnje Varaždinskog zelja

Govorimo li o specifičnim karakteristikama proizvodnje, tada je bitno naglasiti da su iste povezane s tlom, klimom, reljefom i utjecajem ljudskih čimbenika na samu proizvodnju, dok je, isto tako, bitna i konfiguracija tla ako govorimo o Varaždinskoj županiji, gdje se varaždinska ravnice nalaze uz rijeke i potoke koji pridonose pravilnom raspoređivanju vode tijekom navodnjavanja. Na bogatstvo ove sorte kupusa, utjecala je i metoda proizvodnje prilagođena uvjetima Općine Vidovec, odnosno usitnjenosti parcela, malim površinama po gospodarstvu te hvalevrijednim malim poljoprivrednim proizvođačima, a da je tome tako, svjedoči i Bruno Hranić koji je prokomentirao proizvodnju zelja.

Varaždinsko zelje kao simbol identiteta Vidovčana, nalazi se čak i u općinskom grbu

"Varaždinsko zelje kao simbol identiteta Vidovčana, nalazi se čak i u općinskom grbu, što je na diku i slavu svog lokalnog stanovništva. Govorimo li, a u skladu navedenog, o prvoj količini sjemena varaždinskog kupusa, tada govorimo o poljoprivrednoj zadruzi Vidovec, te gospodarstvenicima Vid Cafuku iz naselja Vidovec i Stjepanu Cafuku iz naselja Šijanec koji su zapamćeni kao prvi proizvođači tog blaga davnih 50-tih godina 20.stoljeća.

Dogurali do oznake izvornosti u RH

Sretni smo što je naše zelje zaštićeno oznakom izvornosti koja predstavlja autohtoni proizvod Republike Hrvatske, a samim time i kvalitetu, zbog čega smo i pokrenuli postupak zaštite zemljopisnog podrijetla na prijedlog od strane brojnih gospodarstvenika koji su se okupili u Udrugu proizvođača povrća i voća Zeljari iz Općine Vidovec.

Zahvaljujući tome, Udruga je u suradnji s Varaždinskom županijom i Općinom Vidovec pokrenula i postupak za registraciju Varaždinskog zelja s oznakom izvornosti na razini Europske unije, na koju je, na žalost, Republika Slovenija uložila prigovor, srećom, bezuspješno jer zelje je naše.

Do kupusa uz pomoć certificiranog ili domaćeg sjemena

Proizvodimo ga od istoimene sorte varaždinski kupus koji se izvan varaždinske županije ne proizvodi u većim količinama za komercijalne svrhe. Koristimo certificirano ili domaće sjeme proizvedeno selekcijom na poljoprivrednom gospodarstvu uz nadzor nadležnih institucija, a naša se tradicionalna proizvodnja bazira na uzgoju iz presadnica u standardnim rokovima proizvodnje, dok se duljina vegetacije od sjetve do berbe kreće od 140 - 280 dana.

Prilikom berbe, vodimo računa o glavicama zelja koje se režu ručno pomoću noža, a oštećene i suhe listove odmah odvajamo te potom, pakiramo glavice u vreće ili box palate nakon čega slijedi privremeno skladištenje na prikolicama", objašnjava Bruno Hranić.


Tagovi

Bruno Hranić Varaždinsko zelje Simbol identiteta Vidovčana Sirovina za kiseljenje Autohtoni proizvod


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.