Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Metarska mahuna
  • 18.04.2020. 18:00

Uzgojite vignu - mahunarku visokog prinosa koja dobro podnosi sjenu

Vigna, poznata i kao grah metraš ili metarska mahuna je biljka iz porodice mahunarki koja se sije kada prođe opasnost od mraza, a pravilnom sjetvom i njegom nagraditi će vas obilnim urodom.

Foto: Depositphotos/lzf
  • 2.949
  • 204
  • 0

Vigna (Vigna unguiculata var. sesquipedalis) poznata još pod nazivima grah metraš, metarska mahuna, mletački, kineski, crni grah, crnookica itd. je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice mahunarki koja se uzgaja radi ukusnih i hranjivih plodova.

Ne treba pretjerivati s dušikom

Prije sjetve u jesen tlo treba pognojiti svježim ili u proljeće zrelim stajskim gnojem. Voli tlo bogato organskim tvarima, ali nikako ne treba pretjerivati s dušikom jer bi tada mogla bujno rasti, a imati slab prinos. Najbolje joj odgovaraju dobro drenirana tla pH reakcije između 6 i 7,5.

Za uspješan rast mahunarke trebaju puno sunca i topline, ali ova vrsta dobro podnosi sjenu. Na isto mjesto sije se nakon tri do četiri godine, a dobri predusjevi su joj krumpir, krastavci, rajčica i kupusnjače.

Sjetva kada prođe opasnost od mrazeva

Sjeme se sije u svibnju ili čak lipnju kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, a optimalne temperature za klijanje su od 15 do 17°C. Sije se u redove ili kućice razmaka oko 80 cm, a razmak između biljaka je od 30 do 70 cm. Dubina sjetve je oko 5 cm. Zrno ove mahunarke je sitno, crno i može biti različitog oblika što ovisi o sorti koju sijemo. Sjeme klija za otprilike dva tjedna.

Sjetva mahuna: Ne sijte ih prerano jer vole toplinu

Ukoliko se brinete da tlo nije dovoljno toplo, možete ga zagrijati i pomoću crnih folija, piše thespruce. U toplim krajevima može se sijati i 2 do 3 puta u razmacima od 2 tjedna ili posijati u kasno ljeto ili jesen.

Osigurajte potporanj visokim sortama

Postoje sorte niskih i dugih vigni, a visokim sortama treba osigurati potporanj za penjanje jer mogu dostići visinu od 2 m pa čak i više. U tu svrhu između kolaca, stupova i sl. čvrsto se razapne mreža visoka barem 2 m kako bi se grah mogao penjati i uspješno razvijati.

Nakon sjetve posijane biljke treba zaliti, a tlo održavati vlažnim kako bi mogle napredovati. Treba naglasiti da u sušnim uvjetima bolje plodonosi od ostalih mahunarki.

Plodovi se formiraju intenzivno i beru svakodnevno

Nakon dva mjeseca od sjetve, u srpnju, javljaju se prvi plodovi. Mahune mogu biti duge od 30 do 100 cm, a formiraju se intenzivnije nego kod običnog graha mahunara.

Boja može biti zelena ili ljubičasta, a u jednoj mahuni bude od 8 do 30 zrna. Treba naglasiti da imaju tendenciju rasta u parovima, što olakšava njihovu berbu.

Beru se kada su čvrste, a jednom kada ih krenete brati, morat ćete to raditi svakodnevno kako bi biljke ostale produktivne. Mogu se ostaviti da dozriju i jesti kao grah, no budući da su sjemenke sitne, bolje ih je iskoristiti kao mahune.

Kakve kolce koristiti za uzgoj povrća?

Brzo rastu i ne dozrijevaju sve u isto vrijeme, a treba ih brati pažljivo jer se na mjestu plodova kasnije formiraju novi cvjetovi koji će dati nove mahune.

Njega usjeva – okopavanje, gnojidba, orezivanje...

Tijekom vegetacije usjev je potrebno redovno okopavati, gnojiti i zalijevati, a preporuča se i orezivanje donjih dijelova biljke kako bi bolje rasle, razvijale se i plodonosile.

Kako se na korijenu nalaze bakterije koje kao i kod ostalih mahunarki fiksiraju dušik u tlu, kod završetka ciklusa treba ih odrezati tik iznad zemlje kako bi korijen istrunuo i obogatio tlo dušikom.


Tagovi

Uzgoj vigne Vigna Vigna unguiculata var. sesquipedalis Grah metraš Metarska mahuna Sjetva mahuha Uzgoj mahuna


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]