Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 18.04.2018. 10:30

Uzgojite krumpir na starinski način - pod slamom

Ovakav uzgoj je jednostavan, ne zahtijeva okopavanje i nagrtanje. Takav krumpir ne napadaju zlatice, a vađenje gomolja je najbolji dio priče.

Foto: Bigstockphoto/brookhouse 
  • 12.683
  • 289
  • 0

Sadnja krumpira na konvencionalan način zahtijeva dublju obradu zemljišta, usijtnjavanje zemlje, nagrtanje te okopavanje. Uzgoj krumpira u slami nije nikakva novina jer su tu metodu koristili i naši stari, a pojednostavljuje i kultiviranje, ali i berbu krumpira. Osim toga, krumpirova zlatica vrlo je rijetka u slučaju ovakvog uzgoja jer se one inače skrivaju u zemlji. 

Odaberite sunačnu gredicu, a zemlju prije sadnje možete prearšoviti, prekopati ili tek prozračiti vilama kako bi tlo dobilo kisika. Tom prilikom ju obogatite gnojivom, bilo ono stajsko ili kupovno organsko u peletima. Idealno bi bilo ovakvu gredicu pripremiti u jesen, tako da gnojivo pomiješate sa slamom i ostavite na gredici. Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stupnjeva toplije što pospješuje rast krumpira. 

Prekrivanje slamom u više ciklusa

Naklijali krumpir slažite na zemlju u razmaku oko 30 cm u redu, a između redova oko 40 do 50 cm. Nakon što ste složili sav krumpir, prekrijte ga slamom debljine 10 do 15 cm. Ako je slama suha, zalijte ju vodom, a ako je već natrula, za time nema potrebe. 

Kada stabljika izraste 10 do 15 cm, prekrijte ga s više slame ili svježe pokošene trave koja će se kompostirati sa slamom, u tolikoj mjeri da viri do 3 cm stabljike. Ponavljajte prekrivanje jošj dva do tri puta. Svaki puta kada biljka izraste 10 do 15 cm, dodajte još slame. 

U slučaju da nema kiše, zalijte krumpir u nekoliko navrata. Također, možete ga zaliti organskim gnojivom od koprive ili gaveza. 

Jednostavna berba

Berba je još jedostavnija. Tjedan nakon što procvate, mladi krumpiri spremni su za vađenje. Ne morate čupati cijelu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovno nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti. 

Kada se cima krumpira posuši, završen je njegov životni ciklus i tjedan nakon toga povadite i ostali krumpir. Slamu samo poravnajte i ostavite da istrune i tako obogati tlo. 

 


Tagovi

Uzgoj krumpira Krumpir u slami Uzgoj u slami Uzgoj krumpira u slami


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024