Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Blitva
  • 01.04.2020. 18:30

Uzgoj blitve: Vrijeme sjetve podesite ovisno o berbi

Može se uzgajati u umjereno toplim kontinentalnim, kao i u vrućim priobalnim područjima gdje se u prehrani može koristiti i cijele zime.

Foto: JumpStory
  • 10.858
  • 143
  • 0

Blitva je vrlo poznato i popularno povrće, a sve više se uzgaja i u kontinentalnim područjima. Po važnosti druga je kultura iz roda Beta, odmah nakon šećerne repe. Može se uzgajati u umjereno toplom kontinentalnom, kao i u vrućim priobalnim područjima gdje se u prehrani može koristiti cijele zime.

Vrijeme sjetve se može podesiti ovisno o tome kada ju želimo brati. Razlikujemo dvije sorte blitve. Onu sa širim i mesnatim, bijelim peteljkama i onu s kraćim, tanjim i zelenim peteljkama u koju se ubraja i blitva sorte "Rainbow" koja ima spektar duginih boja, a okus im je od blagog do slatkastog. Blitva s crvenim peteljkama zove se i rabarbarasta.

Rabarbara – zaboravljeno povrće idealno za polusjenovite dijelove vrta

Voli sunčano i polusjenovito tlo

Optimalne temperature za rast i klijanje su od 14 do 25°C i zbog toga se u priobalnom području može sijati već u veljači, a u kontinentalnom tijekom ožujka, travnja i svibnja. Kod takvih temperatura biljka brže raste. Blitva može podnijeti i blage mrazeve. Ukoliko vrijeme berbe želimo postići u jesenskom i zimskom razdoblju, tada se sjetva vrši krajem kolovoza i u rujnu. Odgovaraju joj sunčano i polusjenovito mjesto u vrtu.

Može se uzgojiti i iz presadnica

Blitva se obično sije izravno, ali za ranu proizvodnju može se uzgojiti i iz presadnica proizvedenih u zaštićenim prostorima. Za presadnice iz zaštićenih prostora uz zagrijavanje na temperaturu višu od 15 °C potrebno je oko 5 tjedana. Presadnice sa 3 do 5 pravih listova presađuju se u prvoj polovici travnja.

Travanj: Radovi u vrtu, voćnjaku, cvjetnjaku...

Kvalitetno sjeme osnovni je preduvjet za uspješnu proizvodnju. Blitva se obično sije u redove razmaka 40 cm s razmakom posijanih sjemenki u redu od 20 cm pri dubini sjetve od 1,5 do 2 cm. Za uspješan uzgoj ponekad će biti potrebno prorijediti biljke nakon nicanja pa se neke od njih vade i jedu kao mlada blitva.

Za bolji prinos dodati kompost

Tlo treba biti dobre strukture, propusno za vodu i neutralnog pH. Prije sjetve treba ga obraditi na dubinu od 30 do 40 cm i obogatiti organskim gnojivima poput komposta koji će povećati prinos. Važno je pridržavati se plodoreda od 3 godine, sijati deklarirano sjeme, izbjegavati uzgajati u blizini kulture iz iste porodice i slično. Najbolje ju je sijati uz crveni luk, kupusnjače, grah, salatu i začinsko bilje.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Tolerantna na slanu vodu

Potrebno je osigurati dovoljnu količinu vode pogotovo u područjima gdje se javlja manjak tog resursa ili je ona neravnomjerno raspoređena. Smatra se da je tijekom uzgoja potrebno 4 do 6 navodnjavanja kako bi se postigao optimalan prinos. Kada su suše, treba joj osigurati 9 do 13 litara vode svaki tjedan. S obzirom na kvalitetu vode, blitva pripada skupini rijetkih kultura koje su tolerantne na slanu vodu.

Berba se vrši kidanjem vanjskih listova

Bere se u više navrata kidanjem vanjskih listova što omogućuje daljnji rast rozete i produžetak berbe na 1.5 do 2 mjeseca u proljetnom, odnosno 4 do 5 mjeseci u jesenskom i zimskom razdoblju.

Blitva iz proljetne sjetve dolazi za berbu nakon 60-ak dana ili 30 dana nakon presađivanja. Mlada blitva se tijekom branja čupa s korijenom jer se tako prorjeđuje, a kod starijih biljaka se beru vanjski listovi koji su zdravi i neoštećeni. Ubranu blitvu treba čuvati na tamnom mjestu uz temperaturu od 4°C i 98% vlage kako bi što duže bila svježa.

Sadrži važne vitamine i minerale

Vrlo je nutritivno bogata namirnica i sadrži gotovo sve važne vitamine i minerale. Zbog velikog udjela vitamina K i magnezija dobra je za jačanje kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze. Korisna je u prehrani dijabetičara jer smanjuje glukozu u krvi, a kod te bolesti ekstrakt blitve ima i zaštitni učinak na jetru. Također, umanjuje rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva, a betalain se može koristiti kao prirodno bojilo za hranu.


Povezana biljna vrsta

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Tagovi

Blitva Uzgoj blitve Beta vulgaris var. cicla Berba blitve Sjetva blitve


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TRIAN – priprema organskog biljnog likera – novi blog Spoj domaćeg proizvoda, zaštite okoliša i rekreacije Ako želiš napraviti svoj kvalitetni unikatni domaći proizvod, pridruži nam se na besplatnom blogu i korak po korak pripremi svoj orga... Više [+]