• Salata
  • 14.05.2018. 16:30

U Nizozemskoj prodaju salatu koju u trgovini možete ubrati sami

Ovih je dana trgovački lanac Albert Heijn Gelderlandplein postavio štand sa salatom čiji je korijen u sanduku, u vodi.

Foto: Facebook/Albert Heijn Gelderlandplein
  • 516
  • 48
  • 0

Trend pakiranja povrća u plastičnu ambalažu, pa čak onog koje je već oprano i nasjeckano, u svijetu je dosegao vrhunac. Zato ne iznenađuje da se na tržištu pojavio i novi, totalno drugačiji trend. Naime, u Amsterdamu, glavnom gradu Nizozemske, kupci salatu u trgovini mogu jednostavno - ubrati.  

Ovih je dana trgovački lanac Albert Heijn Gelderlandplein postavio štand sa salatom čiji je korijen u sanduku, u vodi. Salata tako duže ostaje svježa, a i izbjegava se prekomjerna upotreba plastičnih vrećica. 

U ovim se trgovinama nudi puterica, kovrčava salata, hrastov list i druge. 

U sanducima je 35 rupa u kojima su "zabodene" glavice salata. Kada ih žele uzeti, kupci ih izvade iz rupe i stave u čaše koje se nalaze odmah pored, kako voda ne bi kapljala po trgovini. Nakon što se isprazni 10% sanduka, osoblje trgovine puni ga novim salatama. 

Još uvijek se radi o eksperimentu, a želja je povrće održati što dulje svježim. Vjerujemo da će se na ovaj način utjecati i na smanjenje bacanja hrane što je veliki svjetski problem.  

EU planira smanjiti količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine


Tagovi

Nizozemska Salata u vodi Albert Heijn Gelderlandplein Bacanje hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.