Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Salinitet Neretve
  • 18.11.2017. 18:00

U Neretvu prodire morska voda, poljoprivrednici zabrinuti

Analiza vode koju poljoprivrednici koriste u uzgajanju svojih kultura, pokazala je značajno prisustvo soli. Većina kultura ne može podnijeti povećan salinitet.

Foto: Bigstockphoto/paul prescott
  • 1.413
  • 115
  • 0

Neke od poljoprivrednih kultura, koje se tradicionalno uzgajaju na području Čapljine u susjednoj Hercegovini, ugrožene su i ne rađaju kao nekada. Nekima, zbog prodiranja morske vode u Neretvu, ali i podzemnih voda prijeti izumiranje.

Poljoprivrednici vjeruju da je uzrok zaslanjena voda koja se pojavila u Neretvi. Tvrde da je projekat Gornji Horizonti zaustavio dotok vode u Bregavu, Bunu i Bunicu, navodi bhrt. Navodno se salinitet povećao i kod nas na teritoriju Opuzena i Metkovića pa traže od vladajućih da prekinu projekt Gornji horizonti.

Ne mogu uzgajati papriku

"U plasteničkoj proizvodnji više ne možemo uzgajati papriku, a ne znamo koji je razlog. Sumnjamo u vodu. Paprika ostane mala, požuti i ne može dati što treba", kaže Vlatko Maslač iz Poljoprivredne zadruge "Matica".

Analiza vode koju poljoprivrednici koriste u uzgajanju svojih kultura, pokazala je značajno prisustvo soli. Većina kultura ne može podnijeti povećan salinitet.

"Kada se konstantno zalijeva takvom vodom, dolazi do ogromnih šteta", upozorava Marko Matić iz Poljoprivredne zadruge "Loznica" iz Čapljine.

Nadležni odbacuju štetni uticaj

Nadležni odbacuju bilo kakvu mogućnost štetnog uticaja sistema hidroelektrane Gornji horizonti, projekta na kojeg se čeka već decenijama.

"Gornji horizonti su još u fazi izgradnje. Trenutno smo u fazi izgradnje objekata hidroelektrane Dabar tako da u ovom momemtu tvrditi o nekom već postojećem uticaju je Gornjih horizonata je apsolutno nemoguće", tvrdi Željko Zubac, v.d. direktora HE Dabar.

Iz resornog ministarstva kažu kako je studija utjecaja na okolinu, odnosno drugi entitet i Republiku Hrvatsku, prošla sve potrebne istance, a obavljena je i revizija. Federacija BiH osporavala je ovaj projekt koji je bio i dio sudskog procesa između Federacije i Republike Srpske.

Foto: Bigstockphoto/paul prescott


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs