Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krumpira
  • 24.07.2022. 18:00

U Europi više krumpira iako bi suša i toplinski val mogli smanjiti prinose?

Suša i nedostatak padalina smanjili su prinose u južnim područjima Europe, ali je nedavna kiša na sjeveru ipak pozitivno utjecala na ovu proizvodnju

Foto: Depositphoto/lucidwaters
  • 845
  • 48
  • 0

Očekivalo se da će površine pod krumpirom u sjeverozapadnoj Europi biti povećane u prosjeku za dva posto u 2022. godini i da će ukupne površine dostići 507.300 ha, prema izvješću NEPG-a, koja okuplja uzgajivače u tom dijelu kontinenta. 

To se prije svega odnosi na najveće: Belgiju koja pod tim usjevom ima 92.558 ha, Njemačku sa 185.800 ha, Francusku 156.162 ha i Nizozemsku s površinom od 72.816 ha. U početnim fazama usjevi su dobro napredovali, ali su se već počele primjećivati posljedice suše i nedostatka vlage u zemlji.

Već je uočljiv pad 

U izvješću Europske komisije za lipanj objavljeni su podaci o prosječnim prinosima koji iznose 35.700 kg/ha. To predstavlja povećanje u odnosu na petogodišnje razdoblje, kada je bilo 34.000 kg/ha.

Prinos u Nizozemskoj dostiže 44.200 kg/ha, što je 5,7 posto bolje od podataka zabilježenih u poslednjih pet godina, koji su iznosili 41.800 kg/ha. Francuska za 2022. procjenjuje 42.700 kilograma, s povećanjem od 3,3 posto. Prosječna proizvodnja u Španjolskoj je u lipnju iznosila 32.300 kg/ha, što je za 1,6 posto više od prosjeka petogodišnjeg razdoblja. Prema navedenim podacima uočljiv je pad u odnosu na svibanjski izvještaj zbog djelovanja toplinskog vala, suše i manjka padalina.

Suša će utjecati i na cijene (Foto: Depositphotos/PhanuwatNandee)

U Njemačkoj suša smanjila prinose i povećala cijene

Prema podacima Europske komisije u Njemačkoj je prosječan prinos u lipnju procijenjen na 41.900 kg/ha, što je za 4,6 posto više u odnosu na petogodišnji prosjek. 

Agrarheute navodi da je počelo vađenje gomolja ranog krumpira u Schleswig-Holsteinu i da je kvaliteta dobra. Plasira se direktno na tržište, a potrošačka cijena se kreće od 0,99 do 2,99 eura po kilogramu. Uzgaja se na 450 ha, a ukupne površine su 6.000 ha. Za ovo sjeverno područje očekuje se dobar prinos, jer se usjev dobro razvija.

Međutim, u drugim njemačkim regijama situacija je dramatičnija. Suša je smanjila prinos. Najviše je pogođena Donja Saksonija koja je najveći proizvođač. Količina padalina u lipnju je smanjena skoro za 50 posto. Palo je samo 40 litara po 1m² umjesto očekivanih 76 litara.

Moguće je udvostručiti proizvodnju krumpira za 10 godina?

Djelovanje toplinskog vala je utjecalo na povećanje proizvođačke cijene ranog krumpira i sada iznosi 39,12 eura/dt (1 decitona je 100 kg, op.a.), što je za 4,49 eura više nego prošli tjedan. Industrijskim se na tržištu budućnosnica za studeni trguje po cijeni od 15,33 eura/dt.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Njemačka Krumpir Cijena krumpira Uzgoj krumpira


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stočarstvo u Hrvata