AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Turkinja - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Turkinja - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Bundeve

Turkinja - ukusna kao hrana, dobra kao lijek

Datum: 10.11.2017. 07:30

Kategorija:

Povrćarstvo

Turkinja je podrijetlom iz Amerike. Ova bundeva osim što je ukusna i niskokalorična, dobra je i kao lijek, jer pomaže u liječenju kolesterola, a utječe i na raspoloženje.

U 100 grama turkinje, nalazi se samo 30 kalorija. Možda je to razlog što je ovo jedna od prodavanijih jesenskih namirnica. Ova namirnica bogata je mineralima i vitaminima, zbog čega ima pozitivan učinak na organizam.

Turkinja ili bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka. Njene stabljike su bodljikave i pužu po zemlji, a mogu dostići i do 10 metara dužine. Turkinja cvjeta u srpnju i kolovozu, a zrije u rujnu i listopadu.

Kada bundeva sazri, sjemenke se odvajaju od vezivnog tkiva, peru i suše, a u oljuštenom sjemenu nalazi se oko 40% ulja, 30% bjelančevina, i šećera. Sjemenke bundeve su vrlo zdrave, i spadaju u grupu omiljenih grickalica. Meso bundeve ili pulpa najčešće se koristi za konzumaciju, a može se jesti pečeno u rerni ili kuhano.

Bogata biljnim proteinima

Turkinja sadrži beta karoten, ili provitamin A, vitamine C i B grupe, ali i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima.

Manje je poznato da turkinja sadrži amino kiselinu, koja potiče izlučivanje hormona koji stvara dobro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ako ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve.

Foto: Mirjana Stepić

Broj pregleda članka: 1990; Uspješnost članka: 293.5

Tagovi: Bundeve

Ključne riječi članka: turkinja, ukusna, kao, hrana, dobra, kao, lijek, turkinja, bundeve, bogata


Mirjana Stepic

Svi tekstovi autora

Autorica Mirjana Stepic

Mirjana je diplomirani novinar, dijete sa sela i entuzijast u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.