Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Češnjak
  • 01.01.2024. 15:00

Tržište češnjaka u nezavidnoj situaciji u mnogim zemljama - a cijene?

Potražnja za češnjakom raste, ali je ponuda slaba. Logistički problemi u dopremanju robe kroz Crveno more i čekanje na brodove iz Južne Amerike drže cijene na visokoj razini.

Foto: Depositphotos/amnachphoto
  • 829
  • 87
  • 0

Manjak češnjaka na svjetskom tržištu povećava njegovu cijenu. Situacija nije ništa bolja ni u eurospkim zemljama, piše FreshPlaza. U Španjolskoj i Francuskoj su vremenske neprilike uzele danak u vidu problematične kvalitete, manjih prinosa i visokih cijena, ali s konkurencijom iz Kine, Italija se okrenula uvozu iz Južne Amerike. 

3 eura za kilogram

Europski kupci se uglavnom oslanjaju na kineske izvoznike. Za kilogram njihovog luka je potrebno izdvojiti 3 eura, a cijena rinfuzne robe je samo malo niža.

Na rast cijene dodatno djeluju logistički problemi, odnosno opasnost koja vreba na plovidbama kroz Crveno more i napade pobunjenika iz Jemena. Brodske tvrtke sve više prekidaju transport.

Niži prinosi i slabija kvaliteta

Berba je pri kraju u Francuskoj i Španjolskoj. Vremenske neprilike i pojava bolesti dovela je do smanjenja prinosa i kvalitete. Na francuskom tržištu ponuda je manja zbog lošeg prinosa i nedostatka kineskog češnjaka uzrokovana logističkim problemima u brodskom prijevozu. 

Pad proizvodnje od 30 do 40 posto zabilježen je u Španjolskoj kao posljedica smanjenja površina i prinosa, ali i lošije kvalitete. Glavice su ostale sitne.

I Poljska je u potrazi za češnjakom, jer njena proizvodnja nije u stanju zadovoljiti potrebe domaćeg tržišta. Uvozne tvrtke su se okrenule Kini i Južnoj Americi iz koje pošiljke u Europu stižu sredinom siječnja 2024. godine.

Italija kupuje češnjak iz Argentine i Čilea. Zemlje poput Egipta i Turske pokazuju sve veći interes za prodaju, jer su troškovi njegovog uzgoja u tim zemljama znatno niži nego u Italiji, Španjolskoj ili Francuskoj. 

U Sjevernoj Americi predviđaju pad cijena, jer očekuju ovo povrće iz Kalifornije, Argentine i Perua. Visoke cijene bi mogle usporiti potražnju nakon Nove godine, tako da neće biti iznenađujuće da dođe do sniženja u siječnju.


Tagovi

Transport Uvoz češnjaka Kineski češnjak Cijena češnjaka Prinos češnjaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.