Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rajčice
  • 04.06.2023. 07:30

Treba li uklanjati listove rajčice?

Velika količina zelene mase negativno utječe na rast, razvoj i plodonošenje, a donji listovi prvi obolijevaju

Foto: Depositphoto/natalia_anyukhina
  • 39.487
  • 2.044
  • 0

Puno je pitanja trebaju li se s rajčice uklanjati listovi, zašto se to radi, kakav je učinak i slično. Često možete vidjeti ogoljene stabljike u većem ili manjem obujmu.

Nedoumice dodatno potiče što postoje dva tipa rajčice. Indeterminantni koji se odnose na sorte i hibride koji imaju neprekinut rast u visinu, kojima je potrebna armatura, i determinantni, kojima se rast prekida i formiraju grm, uglavnom je industrijski.

Potreba ili hir?

Mnogim uzgajivačima još uvijek nije jasno radi li se o potrebi ili hiru. Postupak je prvenstveno vezan za indeterminantne sorte i hibride, a ima niz prednosti.

Kako bi biljka postigla svoj maksimalni rast, razvoj i prinos ona mora formirati najmanje 18 listova. Na stablu se prvo javljaju oni, a zatim cvjetne drške, plodonosne etaže. Između njih se formiraju listovi, obično tri.

Grmu rajčice treba osigurati prozračnost i spriječiti zagušenje. Previše vegetativne mase povećava vlažnost unutar grma, površina listova se sporije suši, veća je opasnost od pojave bolesti i napada štetnika, plodovi su sitniji, biljna hraniva se troše na formiranje lišća, a ne plodova.

Kako bi se to spriječilo uklanjaju se listovi i zaperci u cilju formiranja jednog ili dva stabla.

Najviše se odnosi na visoke sorte (Foto: Depositphoto/Kingan77)

Kako pravilno ukloniti listove?

Prvi korak je uklanjanje donjih listova. Oni padaju na površinu zemlje i leže na tlu. Za vrijeme kiše ili kod navodnjavanja ostaju mokri i na njima se pojavljuju prvi znaci bolesti, posebno plamenjače. S uklanjanjem ne treba žuriti. Prerano uklanjanje, posebno na tek presađenim biljkama, može izazvati prekid i zaostajanje u rastu. Svako otkidanje je stres i ne treba odjednom ukloniti više njih, najviše dva do tri tijekom tjedna. Ne treba se strogo držati ovog uopćenog pravila, potrebno je pratiti situaciju i njihov izgled.

Obično se s ovom mjerom počinje kad se plodovi formiraju, vežu i postaju svijetlo obojeni, odnosno kada počne dozrijevanje. U "normalnim" godinama tada je intenzivna pojava plamenjače. Uklanjaju se listovi ispod plodne grane. Obično se ostavi onaj na poziciji ispod grane, jer pospješuje zrenje.

Za otkidanje listova izbjegavajte tmurno vrijeme, kišu ili popodnevne vrućine. Poslije otkidanja primijenite preventivne pripravke, poput otopine mlijeka, kako bi spriječili infekcije kroz nastale rane.

U slučaju da se na plodovima primijeti trulež vrhova treba izbjegavati ovu aktivnost.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Otkidanje listova Rajčica Listovi rajčice Uklanjanje listova Uzgoj rajčice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Družimo se svaki dan :)