Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupusa
  • 07.08.2022. 07:30

Treba li otkidati donje listove kupusa?

Ova mjera ima svoje prednosti i mane. Kada ih je poželjno ukloniti?

Foto: Depositphoto/yelantsevv
  • 9.432
  • 503
  • 0

Kupus je povrtlarska vrsta koja nije zahtjevna za uzgoj. Biljke imaju velike, donje listove u kojima se skladište hranjive tvari, posebno vitamin C koji je neophodan za formiranje, rast i dozrijevanje glavica.

Otkidanje donjih listova kupusa je mjera koju često provode uzgajivači, ali ona ima svoje pristalice i kritičare.

Otkidati listove ili ne?

Problem je što listovi padaju na površinu zemljišta i podložni su truljenju. Mnogi smatraju da njihovo uklanjanje sprječava napad štetnika, ali na mjestu otkidanja oslobađaju se biljni sokovi koji svojim mirisom privlačne štetne leptire i lisne uši. Također, smanjuje se vlažnost oko biljke i ona tako postaje manje privlačna puževima, jer je zemljište suho i nemaju se ispod čega sakriti.

Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje (Foto: Depositphotos/Genika)

Kada otkinemo listove u baznom dijelu zaustavljamo rast i razvoj glavice. Oni prekrivaju zemljište oko biljke i sprječavaju pregrijavanje kupusa. Zbog toga se ova mjera ne preporučuje, osim u slučaju kada su vidljivi simptomi bolesti, prisustvo štetnika ili se radi o žutim i suhim listovima.

Pucanje glavice

Postoji vjerovanje da će uklanjanje listova spriječiti pucanje glavica, ali je bolje lopatom malo odsjeći korijen ili lagano zaokrenuti glavicu kako bi obavili blago kidanje korijena. Njegovim oštećenjem sprječavamo intenzivno usvajanje vode, a samim tim pojavu pucanja.

Ovaj postupak je poželjan kada su listovi žuti i suše se, a glavica je već formirana. Otkidanje listova neće ugroziti umotavanje, jer su već dali hranjive tvari. Ako na njima uočimo truležne mrlje poželjno je ukloniti ih kako se infekcija ne bi proširila u glavicu. Da bi spriječili ovu bolest potrebno je smanjiti, odnosno regulirati zalijevanje.

Bez problema ih možemo ukloniti nekoliko dana prije berbe, ali ipak ostaviti tri do četiri lista jer će glavica nastaviti usvajati hraniva iz njih i kada je uberemo i uskladištimo.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Uzgoj kupusa Otkidanje listova


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024