Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u travnju
  • 31.03.2019. 07:30

Travanj - mjesec intenzivnih radova u vrtu

Travanj je mjesec sjetve i sadnje kultura koje nisu toliko zahtjevne u pogledu topline. Idealno je vrijeme za sadnju krumpira. Zemlja se dovoljno zagrijala što će omogućiti brzo nicanje krtola, posebice ako ste ih naklijali.

Foto: Depositphoto/Xalanx
  • 4.264
  • 230
  • 0

Dani postaju sve duži i topliji, a radovi u vrtu sve intenzivniji. Ovo je mjesec njegovanja presadnica, ali i mjesec u kojem sadimo i sijemo mnoge vrtne vrste. Svaki lijepi dan iskoristit ćemo da obavimo vrtlarske radove. Česta je pojava mraza i sa sjetvom nekih kultura, poput mahuna, treba još pričekati i odložiti je do kraja ovog mjeseca ili početka svibnja. 

Njegovati presadnice

Paprike, patlidžan, rajčice i druge presadnice nastavljamo njegovati u plastenicima ili drugom zatvorenom prostoru. Biljke su sada u osjetljivoj fazi rasta i razvoja, a vremenske prilike se brzo smjenjuju. Ako ih još niste posijali, početak travnja je zadnji termin za njihovu sjetvu. U ovom mjesecu obavite sjetvu krastavca, tikvica, bamije ako ćete ih uzgajati iz presadnica.

Pravo je vrijeme da se mlade biljčice pikiraju u veće posudice, a zatim i da ih prihranimo odgovarajućim hranivima. Za većinu toploljubivih kultura temperatura u plasteniku ne smije biti niža od 15°C, jer će to izazvati stres i slabije formiranje cvjetnih pupoljaka što će umanjiti urod.

Radovi na otvorenom

Travanj je mjesec sjetve i sadnje kultura koje nisu toliko zahtjevne u pogledu topline. Idealno je vrijeme za sadnju krumpira. Zemlja se dovoljno zagrijala što će omogućiti brzo nicanje krtola, posebice ako ste ih naklijali. Krtole koje ste naklijali brže niču u odnosu na krtole bez dobro razvijenih klica. Suviše tanke, duge i blijede klice potrebno je odstraniti. Ove klice su sklone truljenju nakon sadnje. 

Naklijavanje krumpira smanjuje troškove proizvodnje

Osim krumpira sade se i presadnice kupusnjača koje smo ranije posadili.

Obavlja se sjetva mrkve, peršina, pastrnjaka i drugog povrća, začinskog, ljekovitog i ukrasnog bilja. Prije sjetve potrebno je pripremiti gredice ili sjetvena mjesta. Sjeme će lakše niknuti u dobro pripremljenom zemljištu, a presadnice i reznice će se lakše ukorijeniti.

Najčešće se sjetva obavlja u redove. Problem kod sjetve sitnog sjemena je što se sjeme mrkve, salate sije pregusto. Kako bi to izbjegli dobro je sitno sjeme pomiješati s pijeskom. U poljoprivrednim ljekarnama može se kupiti sjeme raspoređeno na papirnatoj traci i pilirano sjeme, sjeme obloženo hranjivim tvarima. Sjetva s ovako pripremljenim sjemenom je lakša i brža.

Sijanje u trakama za pravilan razmak korjenastog povrća, salata i cvijeća

Sredina travnja je optimalno vrijeme za sjetvu kukuruza. U vrtu iskoristite vrijeme da posijete kukuruz šećerac i kukuruz kokičar.

Posijane rotkvice, cikla, repa i koraba u ovom mjesecu niču vrlo brzo, jer je zemljište dovoljno toplo. Blitva je još jedna vrsta kojoj odgovaraju uvjeti sjetve u travnju.

Krajem mjeseca na otvorenom se siju krastavci, tikvice, tikve, dinje i lubenice. U ovom trenutku se na otvorenom sade i presadnice ovih kultura. Obavlja se sjetva poriluka za jesensku berbu i sjetva graška za ranu ljetnu berbu.

Cvijeće u vrtu

Idealno je vrijeme za sadnju zimzelenih i grmolikih vrsta, sade se presadnice i lukovice mnogih cvjetnih vrsta. Za sjetvu odaberite sjeme vrsta kao što su maćuhice, lobelija, kadifice, obične i šarene cinije, neven ili neke druge ukrasne vrste.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetnika rajčice

Razmnožavati dijeljenjem korijena vrste poput irisa, božura i sličnih vrsta. Lukovice dalije staviti na naklijavanje. Možemo obaviti i sadnju sadnica jagode na pripremljenim gredicama.

Kulture koje su nikle treba plijeviti i tretirati eko preventivnim sredstvima. Prihraniti višegodišnje biljne vrste. Obavlja se berba špinata, rotkvica, mladog luka, zelene salate i drugog povrća.


Tagovi

Radovi u travnju Kalendar radova Radovi u vrtu Sjetva Sadnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]