• Vrijedne ruke
  • 04.09.2013.

Tradicija uzgoja i prodaje začinske paprike

Njihova paprika će i ove godine biti upotrebljena za pripremanje najboljih slavonskih i baranjskih kulenova, kulenovih seka i fiš–paprikaša

Foto: RGBStock.com, Josip Šeri
  • 2.144
  • 148
  • 0

Prema tradiciji, već uobičajeno za ovo doba godine, obiteljski dom Dore i Šandora Kovač u Željezničkoj ulici u baranjskom selu Suza, ovih dana dobiva živopisni žarko crveni izgled. Naime, Dora Kovač, nositeljica istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, uz pomoć obitelji i rodbine, upravo je započela berbu crvene začinske paprike na nešto manje od hektara zemljišne površine, te obavlja pripreme za njezino sušenje, kako bi dodatno sazrela i dobila još intenzivniju crvenu boju.

To je zapravo prva faza posla proizvodnje mljevene baranjske crvene začinske paprike kojoj, nakon dva tjedna, slijedi isto toliko dugo sušenje u vlastitoj sušari koju je, vješt takvim poslovima, spretno, od aluminijske kamionske prikolice-hladnjače na "Uradi sam" principu, izradio suprug Šandor, inače zaposlenik beljskog Remonta.

Nakon sušenja uslijedit će i mljevenje na mlinu također izrađenom u vlastitom aranžmanu. "I ove godine svih 500 do 600 kilograma proizvedene mljevene začinske paprike prodat ćemo na kućnom pragu, jer nikad nemamo potrebe izlaziti na tržnicu ili tražiti posrednika u prodaji", kaže Dora Kovač za Glas Slavonije.

S ponosom ističe da će njihova paprika i ove godine u vrijeme kolinja biti upotrebljena za pripremanje najboljih slavonskih i baranjskih kulenova i njihovih seka, fiš-paprikaša, ali i potrošena u obiteljskim kućanstvima mnogih Baranjaca i Osječana, ali i otići put Zagreba pa i izvan granica naše zemlje - u Austriju, Njemačku, Francusku pa i Kanadu, kao što je to i bio slučaj svih ranijih godina.

Dora Kovač u pripremi paprike za sušenje

Prve količine začinske mljevene paprike za njezine kupce već će krajem rujna biti spremne, a cijena će im biti kao što je to posljednjih godina već uobičajeno - 120 kuna za kilogram.

"Riječ je o dosta složenom, dugotrajnom pa i teškom poslu", kaže Dora. Uz složenu i zahtjevnu proizvodnju vlastitih presadnica paprike čije sjeme, u nedostatku domaćeg, nabavljaju iz Mađarske, njihovu sadnju u proljeće, nekoliko okopavanja i zaštitu, tijekom ljeta veliki se napori moraju uložiti u navodnjavanje, a onda i sve druge poslove. Osobito je teška berba i nizanje paprike u vijence, no u tome u punoj sezoni ima pomoć od svih ukućana, rodbine i prijatelja kojima to Kovači vrate na nekim drugim njihovim poslovima.

Gdje Vi nabavljate svoju crvenu papriku? Ako vas put nanese u Baranju, svakako preporučujemo da posjetite gospođu Kovač u Suzi, koja je jedna od rijetkih koji se još bave tradicijskim uzgojem crvene začinske paprike, i nagradite njezin trud, jer boja i okus jela kojem je budete dodali, neće Vas ostaviti ravnodušnim.

Foto: RGBStock.com, Josip Šeri


Tagovi

Tradicija Začinska paprika Uzgoj Dora Kovač Berba paprike Suza Suza Navodnjavanje Zahtjevna proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stigla nam je jesen... :)