Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijedne ruke
  • 04.09.2013.

Tradicija uzgoja i prodaje začinske paprike

Njihova paprika će i ove godine biti upotrebljena za pripremanje najboljih slavonskih i baranjskih kulenova, kulenovih seka i fiš–paprikaša

Foto: RGBStock.com, Josip Šeri
  • 2.334
  • 148
  • 0

Prema tradiciji, već uobičajeno za ovo doba godine, obiteljski dom Dore i Šandora Kovač u Željezničkoj ulici u baranjskom selu Suza, ovih dana dobiva živopisni žarko crveni izgled. Naime, Dora Kovač, nositeljica istoimenog Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, uz pomoć obitelji i rodbine, upravo je započela berbu crvene začinske paprike na nešto manje od hektara zemljišne površine, te obavlja pripreme za njezino sušenje, kako bi dodatno sazrela i dobila još intenzivniju crvenu boju.

To je zapravo prva faza posla proizvodnje mljevene baranjske crvene začinske paprike kojoj, nakon dva tjedna, slijedi isto toliko dugo sušenje u vlastitoj sušari koju je, vješt takvim poslovima, spretno, od aluminijske kamionske prikolice-hladnjače na "Uradi sam" principu, izradio suprug Šandor, inače zaposlenik beljskog Remonta.

Nakon sušenja uslijedit će i mljevenje na mlinu također izrađenom u vlastitom aranžmanu. "I ove godine svih 500 do 600 kilograma proizvedene mljevene začinske paprike prodat ćemo na kućnom pragu, jer nikad nemamo potrebe izlaziti na tržnicu ili tražiti posrednika u prodaji", kaže Dora Kovač za Glas Slavonije.

S ponosom ističe da će njihova paprika i ove godine u vrijeme kolinja biti upotrebljena za pripremanje najboljih slavonskih i baranjskih kulenova i njihovih seka, fiš-paprikaša, ali i potrošena u obiteljskim kućanstvima mnogih Baranjaca i Osječana, ali i otići put Zagreba pa i izvan granica naše zemlje - u Austriju, Njemačku, Francusku pa i Kanadu, kao što je to i bio slučaj svih ranijih godina.

Dora Kovač u pripremi paprike za sušenje

Prve količine začinske mljevene paprike za njezine kupce već će krajem rujna biti spremne, a cijena će im biti kao što je to posljednjih godina već uobičajeno - 120 kuna za kilogram.

"Riječ je o dosta složenom, dugotrajnom pa i teškom poslu", kaže Dora. Uz složenu i zahtjevnu proizvodnju vlastitih presadnica paprike čije sjeme, u nedostatku domaćeg, nabavljaju iz Mađarske, njihovu sadnju u proljeće, nekoliko okopavanja i zaštitu, tijekom ljeta veliki se napori moraju uložiti u navodnjavanje, a onda i sve druge poslove. Osobito je teška berba i nizanje paprike u vijence, no u tome u punoj sezoni ima pomoć od svih ukućana, rodbine i prijatelja kojima to Kovači vrate na nekim drugim njihovim poslovima.

Gdje Vi nabavljate svoju crvenu papriku? Ako vas put nanese u Baranju, svakako preporučujemo da posjetite gospođu Kovač u Suzi, koja je jedna od rijetkih koji se još bave tradicijskim uzgojem crvene začinske paprike, i nagradite njezin trud, jer boja i okus jela kojem je budete dodali, neće Vas ostaviti ravnodušnim.

Foto: RGBStock.com, Josip Šeri


Tagovi

Tradicija Začinska paprika Uzgoj Dora Kovač Berba paprike Suza Suza Navodnjavanje Zahtjevna proizvodnja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo