Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skidanje zaperaka
  • 27.05.2019. 09:00
  • Požeško-slavonska, Požega

Tomica Japarić: Važno je pravilno povezati i otkidati zaperke rajčice

Iskusni proizvođači, poput obitelji Japarić iz Požege, znaju kako pravilno vezati, zakidati zaperke i pravovremeno zaštititi, u ovom slučaju rajčice i krastavce.

Foto: Youtube/screenshot
  • 10.476
  • 817
  • 0

Pravilna briga o povrću ne znači samo da morate posaditi biljku i pravilno ju zalijevati. Da bi plod bio zdrav i ukusan, morate voditi brigu o njegovom razvoju. Iskusni proizvođači, poput obitelji Japarić iz Požege, znaju kako pravilno vezati, zakidati zaperke i pravovremeno zaštititi, u ovom slučaju rajčice i krastavce.           

"Kad smo zasadili rajčicu, zaštitili smo ju folijom. Sada je rajčica narasla i počela se izvrtati pa biljke moramo vezati. Osim vezanja, da bi dobili krupnije plodove, regulirali rast i dobili što više etaža gdje se zamiče rajčica, kidaju se zaperci. To su novi izbojci, jer mi ostavljamo samo glavnu provodnicu i glavnu granu, a ove sve drugo kidamo i odbacujemo da bi dobili što krupniji, kvalitetniji i ujednačeniji plod", rekao je Tomica Japarić.   

Zaperke bi bilo poželjno odstraniti dok se na njemu nije razvio cvijet, ali kako kaže Japarić, postoji i drugačiji način uzgoja rajčice. 

"Ispod prve cvjetne grane može se ostaviti veći zaperak. Formira se druga grana te ide u dva reda, ali onda dobijete malo sitnije plodove i morate pojačati ishranu. To je sve vezano uz činjenicu koliko ima hranjiva u zemlji, koliko dajete vode i koliko je gusto posađeno. Onda bi morali puno rjeđe saditi biljaka po četvornom metru, a to i rezultira malo manjim urodom", pojašnjava Japarić.

Biljka s plodovima može težiti i do 30 kilograma

Kada je riječ o vezanju biljke, spomenuta radnja se obavlja jer biljke rastu vrlo visoko i ne mogu se same održavati u okomitom položaju. 

"Morate ju učvrstiti zbog vjetra i težine. Kada dođe do ekstremne visine, plodovi neće biti zreli, a gore će biti zametnutih i sitnijih plodova, tako da će u jednom trenutku biljka težiti i 20 do 30 kilograma, skupa sa zelenom masom. Normalno da ona ne može sama sebe držati jer će pasti, a u cilju nam je da imamo preglednu situaciju", ističe Japarić.   

Kako bi plodovi što ranije dosegli svoj vrhunac, u plastenicima obitelji Japarić vrijedno rade bumbari

"Njih smo uzeli kao oprašivače da poboljšaju i što prije oplode cvijet. Bumbar ima malo duže rilo i jači je od pčele. Kada progrize cvijet, da dođe do nektara, on već oplodi rajčicu. Ovaj cvijet je sada gotovo suvišan, a rajčica je već oplođena. I tu dobijete dva do tri dana u cilju što ranije proizvodnje", zaključuje Japarić.   

Za ozbiljan uzgoj povrća, prema riječima našeg sugovornika, osim svih spomenutih radnji, čak i u plasteničkom uzgoju potrebna je svakodnevna kontrola, kako bi plodovi bili zdravi, ukusni i bili spremni za berbu u željeno vrijeme.


Tagovi

Japarić Zaperci Vezane rajčice Plastenička proizvodnja Oprašivanje


Partner