Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba rajčice
  • 17.09.2019. 16:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Tomica Japarić: Prva i druga etaža rajčice bile dobre, treća i četvrta podbacile

Brojni profesionalni proizvođači povrća preferiraju visoki uzgoj rajčice na takozvane četiri etaže, kao što je slučaj kod požeških proizvođača povrća, obitelji Japarić.

Foto: Youtube/screenshot
  • 1.172
  • 58
  • 0

Brojni profesionalni proizvođači povrća preferiraju visoki uzgoj rajčice na takozvane četiri etaže, kao što je slučaj kod požeških proizvođača povrća, obitelji Japarić. No ove godine zbog brojnih temperaturnih razlika i klimatskih promjena, treća i četvrta etaža su podbacile.    

"Imali smo jako dobro zametanje na prvoj i drugoj etaži, što nije slučaj na trećoj i četvrtoj, mislim da su te etaže ove godine rijetko kome uspjele. Ove godine čak i Podravka ima problema sa zriobom njihove industrijske rajčice koja im služi za preradu, jer im kasni isto ta rana sorta. Kod nas u povrtnjaku smo za oplodnju imali bumbare zato je ovako donekle rodno, ali što se više penjemo, biljka je odbacila plodove. Možda se to dogodilo i zbog neke bolesti, ali razočarani smo totalno", rekao je Tomica Japarić.

Prilikom berbe rajčice potrebno je odstraniti sve suvišne grane.

Ne mora biti da je donji plod zreliji od gornjeg

"Treba pokidati sve donje listove jer oni su nepotrebni i svi se otkidaju da biljka ostane čista da sve ovaj dio što je sazorio. To se radi da bi nezreli plodovi dobili više hraniva. Ispod prve grane koja sazrijeva ostavlja se jedan list. Onda se sve pobere i trebalo bi ići gore dalje, međutim ove godine je biljka jednostavno prerasla, jer inače u ovo doba rajčica kao i paprika fino raste u visinu, a rajčica je ove godine prerasla i sada mi nemamo mogućnosti nju gore kontrolirati da bude sve zdravo. Kada je riječ o urodu, na prve dvije etaže ja sam zadovoljan, ali ima ekstrema i neobičnih stvari dosta", rekao je Japarić.   

Kada je riječ o berbi, prema riječima našeg sugovornika, tu nema nekih strogo određenih pravila, ali za tu radnju je bitno iskustvo.    

"Dobro je da kod plodova ima što manje "prstena", a ne mora uvijek biti slučaj da je donji plod zreliji od gornjeg. Plod za berbu mora biti u potpunosti crven. Plodovi koji su popucali ne mogu ići u konzumne, nego idu na kuhanje. Trudimo se brati svježe plodove i ne skladištiti ih previše. Imam informacije da se neke sorte rajčice ne beru kada su u potpunosti crvene, a onda mogu trajati i do 60 dana, ali mi se trudimo brati svježe plodove i ne skladištiti ih previše", zaključuje Japarić.   


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Berba Otkidanje listova Zrelost rajčice


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]