• Lički krumpir
  • 19.09.2014. 17:00

Tko u srcu nosi krumpir - doći će na svoje!

Svatko tko u srcu nosi krumpir, doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti.

  • 477
  • 54
  • 0

Priznavanje marke Lički krumpir, koje smo tijekom višegodišnje procedure i pokusa i mi temeljito pratili, bit će još jednom predstavljen, opisan, opjevan, oslikan i ponuđen na Danu krumpira u Lovincu 27. rujna, na cjelodnevnoj manifestaciji punoj zanimljivih događanja.

Tako će svoje reći znanost, struka, proizvođači merkantilnog i sjemenskog krumpira te opreme za proizvodnju krumpira, a ponuditi nutricionisti i tradicionalni kuhari, te pokazati slikari i pisci.

Lički krumpir

Riječju, svatko tko u srcu nosi krumpir, doći će na svoje. Pitanje je jedino hoće li na svoje doći registrirani proizvođači, jer marka podrazumijeva određenu kakvoću i propisanu tehnologiju koju potrošači moraju prepoznati i nešto skuplje platiti.

Zato je za pozdraviti aktivnost općine Lovinac, koja je svojom firmom i najvećom proizvodnjom preuzela vodstvo u vraćanju liderstva Ličkome krumpiru, koji ima prostora za plodored i stoke za organski gnoj, a ne sadi se kao monokultura, kao u nekim krumpiraškim enklavama, koje se također hvale krumpirom, ali takav uzgoj zahtijeva (i u gomolju ostavlja) puno više kemije i vode a manje poželjne suhe tvari.

"Pokusi su do sada pokazali da je isplativa proizvodnja i u tom visokom standardu moguća i najboljim europskim selekcijama, ali i prije dva stoljeća introduciranim i udomaćenim sortama poput koravca, plavca, aprovizačkog, koji su poput poluranjke u samostanu na Blidnju i u Lici pronađeni i sačuvani po nekim zabitima", čuli smo od krumpiraša prof. dr. Milana Poljaka, koji je i sam u tome sudjelovao.

Mi bismo rekli, kvalitetan krumpir (jeste li znali za hranjivost, C vitamin i slično) važan je i u prehrani, nutricionizmu, pa sve do delikatesnih pripravaka, a izbirljiv je po ekološkim uvjetima zbog nadmorske visine, razlike u dnevnim i noćnim temperaturama i Liku baš voli!


Tagovi

Lički krumpir Milan Poljak Lovinac Dan krumpira Manifestacija Ekološki uvjeti Lika Marka Brand Proizvodnja Kakvoća Suha tvar Tehnologija Uzgoj krumpira


Autor

Rajko Polić

Rajko Polić

Novinar HND-a od 1973. Studirao filozofiju u Zagrebu, poljoprivredu u Križevcima, profesionalni novinar - reporter u Večernjem listu 30 godina, sudjelovao u pokretanju prvog specijaliziranog priloga Vrt

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi