• Tikva lufa
  • 23.02.2020. 18:00

Tikva spužva osim u prehrani svrhu ima i u kozmetici

Poznata je i kao kopnena spužva, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao spužva za kupanje, a može se staviti i u sapun. Također se koristi i u prehrani kao ostale tikvenjače, a može se konzumirati poput krastavaca.

Foto: Depositphotos/[email protected]
  • 286
  • 31
  • 0

Tikva lufa (Luffa cylindrica) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice tikvenjača, porijeklom iz tropskih i suptropskih područja. Ona zahtijeva minimalne uvjete uzgoja pa se uspješno može uzgajati i kod nas.

Poznata je i kao kopnena spužva, ima finu strukturu koja se koristi za piling, masažu, kao spužva za kupanje, a može se staviti i u sapun. Također se koristi i u prehrani kao ostale tikvenjače, a može se konzumirati poput krastavaca.

Sije se kada prođe opasnost od mraza

Budući da se radi o tropskoj biljci sije se kada smo sigurni da mraza više neće biti. Za klijanje su joj potrebni topli i vlažni uvjeti, a sije se kada su temperature iznad 20°C. Klijanje može trajati od nekoliko dana pa čak i do 4 tjedna. Sijati se može direktno u zemlju kada prođe opasnost od mraza, obično u svibnju dok uzgoj presadnica počinje nekoliko tjedana prije u zaštićenom prostoru.

U slučaju da ju sijete isključivo za spužvu, potrebno ju je ranije posijati, već u veljači jer joj je do pune zrelosti kada se bere u ove svrhe potrebno tri i više mjeseci od sjetve. Također, važno ju je ubrati prije prvih jesenskih mrazeva 

Kako bi se ubrzao proces klijanja, prije sjetve preporuča se namočiti sjeme preko noći u mlakoj vodi. Lufe imaju slabo razvijeno korijenje pa su stoga osjetljive na nedostatak vlage i treba ih često zalijevati.

Preporuča se otkloniti bočne izdanke i osgurati im potpornje

Sade se poput ostalih tikvenjača, na razmak od 1 m. Najbolje bi bilo bočne izdanke otkloniti i ne dopustiti biljci da rađa više od 25 plodova jer na taj način potičemo kvalitetu i veličinu plodova. Za uspješan uzgoj biljkama je potrebno osigurati mjesto za penjanje jer će u suprotnom formirati plodove nepravilnog oblika koji će biti izloženi gljivičnim oboljenjima zbog dodira s vlažnim tlom. 

Ova tikva ima plodove veličine od 30 do 80 cm s glatkom korom. Dok su plodovi mladi mogu se koristit kao krastavci ili bilo koje tikve, a kasnije isključivo kao spužve.

Za prehranu se bere kada su plodovi veličine 15, a za spužve 60 cm 

Koristimo li plodove lufe za prehranu, berba plodova se vrši prije nego što oni u potpunosti sazriju tj. oko dva mjeseca nakon sjetve kada plodovi budu veličine oko 15 cm i imaju zelenu koru koju je potrebno oguliti zbog gorčine. Za prehranu se može pripremati kao bilo koja druga tikva ili konzumirati svježa poput krastavaca, također su jestivi i njeni žuti cvjetovi.

Za izradu spužvi i sličnih proizvoda za berbu ćemo pričekati od tri pa čak i do šest mjeseci nakon sjetve. Zreliji plodovi su veličine od 60 cm, teže oko 1 kg i koriste se isključivo kao spužva. Takvi plodovi se beru kada se u potpunosti osuše, a ukoliko nisu suhi prije jesenskog mraza beremo ih i ostavimo da se suše dva tjedna. Nakon toga im se oguli kora, istresu sjemenke, operu u mješavini vode i laganog izbjeljivača, dobro isperu i ostave na sušenju.

Primjena u prehrambenoj, kozmetičkoj i auto industriji

Ove spužve se mogu koristiti u kozmetici za piling kože ili u kućanstvu kao sredstvo za uklanjanje nečistoća, pranje posuđa, guljenja povrća, ali i u auto i prerađivačkoj industriji, kao filteri pa čak i u izradi obuće. Sok ove tikve se koristi kao prirodni lijek za razne infekcije i podizanje imuniteta.


Tagovi

Tikvenjače Lufa Luffa cylindrica Povrće Uzgoj lufe Tikva lufa Kopnena spužva


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Mali dućan otok sunčan