Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • AgroChem Maks d.o.o.
  • 13.05.2015. 13:20

Suzbijte korov u mahunarkama i krumpiru

Korovi su vrlo agresivne biljne vrste koje se upliću u poljoprivrednu proizvodnju. Osim što mogu biti domaćini i širiti patogene koji inficiraju kulturne biljke, korovi konkuriraju kulturnim biljkama u borbi za životni prostor, hranjiva, vodu i svjetlo.

  • 5.423
  • 67
  • 0

Grah, grašak, mahune i krumpir, sastavni su dio naše prehrane i među najčešće zastupljenim kulturama u vrtovima svih veličina. Upravo se ove povrtnice smatraju najkorisnijima u čovjekovoj prehrani jer pored visokog sadržaja proteina i prehrambenih vlakana, sadrže i visok udio vitamina. Nije s toga neobično da i njihova važnost u biljnoj proizvodnji raste zbog rasta potražnje, a s potražnjom raste i potreba za stvaranjem visokih, kvalitetnih, zdravih plodova i visokih uroda. Kao i kod drugih kultura, urod i kvalitetu plodova ugrožavat će niz vanjskih faktora, a prvenstveno štetočinje, u koje ubrajamo korove, bolesti i štetnike.

Korove je gotovo nemoguće mehanički uništiti

Pri tehnološkom procesu proizvodnje mahunarki pa i krumpira, prvi problem s kojim će se svaki proizvođač susresti je prisutnost korova. Korovi su vrlo agresivne biljne vrste koje se upliću u poljoprivrednu proizvodnju, a mogu biti nepoželjni iz nekoliko razloga. Osim što mogu biti domaćini i širiti patogene koji inficiraju kulturne biljke, korovi konkuriraju kulturnim biljkama u borbi za životni prostor, hranjiva, vodu i svjetlo. Upravo je kompeticijski odnos s kulturnim biljkama najveći problem njihove prisutnosti. U ovakvom odnosu korovi redovito pobjeđuju jer se lako prilagođavaju, brzo šire i razmnožavaju, imaju sjeme koje dugo ostaje vitalno u tlu te se brže razvijaju i nadrastu kulturne biljke. Korovi su svake godine neželjeni pratioci mahunarki i krumpira i gotovo ih je nemoguće u potpunosti mehanički uništiti, osobito na većim površinama pa se proizvođači opravdano oslanjaju na preporučene pripravke za suzbijanje tvrdokornih korova.

Primijenom herbicida do suzbijanja korova

U proizvodnji mahunarki i krumpira, preporuča se dva do tri tjedna prije sjetve primijeniti totalni herbicid kako bi se suzbili svi tada prisutni korovi, a za potpuno suzbijanje svih vrsta korova koriste se pripravci na osnovi djelatne tvari glifosat, među kojima se izdvajaja pripravak GLYFOS.

Riječ je o totalnom sistemičnom herbicidu koji odlično suzbija sve iznikle korove, čak i one s dubokim korijenom i rizomima. GLYFOS biljka usvaja preko svih zelenih dijelova, a najbolje ga je primijeniti ujutro ili predvečer u količini od 3-4 l/ha (300-400 ml/1000 m²) ovisno o intenzitetu zakorovljenosti. Ukoliko je ova mjera preskočena, nakon sjetve i nicanja, moguće je suzbiti širokolisne korove u mahunarkama i krumpiru primjenom herbicidnih pripravaka na osnovi djelatne tvari bentazon, a najnoviji i najinovativniji među njima je pripravak TROY 480.

TROY 480 je visoko kvalitetni, selektivni, "post-emergence" herbicid namijenjen suzbijanju širokolisnih korova s pouzdanim i dokazanim učinkom. Djeluje kontaktno i isključivo preko zelenih dijelova te se ugrađuje u klorofil, remeti proces fotosinteze i na taj način suzbija tretirane korove. Uspješno suzbija rusomaču, broćiku, lobodu, mišjakinju, poljsku potočnicu, crnu pomoćnicu i brojne druge korove u proizvodnji graška, graha, boba, uljnog lana, krumpira i ukrasnog bilja.

S obzirom da je TROY 480 kontaktni herbicid treba ga upotrijebiti kada širokolisni korovi poniknu, a najbolje djeluje na korove u fazi kotiledona (prvi nepravi listići). Razvojna faza graha i mahuna u kojoj se TROY primjenjuje je prije nego grah dosegne visinu od 15 cm, u stadiju između 1. i 2. troliske graha trešnjevca, a na patuljastim mahunama i bijelom grahu čim razviju dva lista. Primjenjuje se u grašku kada grašak ima rezvijena tri lista. TROY 480 se s pouzdanom učinkovitošću može primijeniti u grahu i patuljastim mahunama, proljetnom i zimskom bobu, grašku i krumpiru. Primjenjuje se u dozi od 3 l/ha jednokratno ili razdvojenom aplikacijom kada je većina korova niknula. Ukoliko zakorovljenost Vašeg usjeva nije velika, samo jedna primjena pripraka TROY 480 u dozi od 1,5 l/ha biti će dovoljna. Kod primjene treba paziti da se ne primjenjuje po vrućem i sunčanom vremenu, nego je optimalna primjena predvečer ili rano ujutro na temperaturama do 25°C.

Za više informacija kontaktirajte stručnjake tvrtke AgroChem Maks d.o.o. na jedan od dolje navedenih kontakata.

Autor: Nataša Mužević, dipl.ing.agr.


Povezane biljne vrste

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Bob

Bob

Sinonim: - | Engleski naziv: Broad bean | Latinski naziv: Vicia faba L. (partim)

Bob je jednogodišnja biljka razgranjena korijena te ima zeljastu i šuplju stabljiku visine 60 – 80 cm. Cvjetovi su bijele boje sa crnim šarama, a nakon cvatnje razvijaju se... Više [+]

Tagovi

AgroChem Maks Korov Suzbijanje korova Povrtnice Mahunarke Krumpir Herbicid Glyfos Troy 480 Grašak Grah Bob Ukrasno bilje Uljni lan


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs