Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrochem Maks
  • 24.05.2017. 11:00

Suzbijanje dviju najznačajnijih bolesti krumpira

Ono što je kod suzbijanja biljnih bolesti najznačajnije je preventiva i pravovremenost, odnosno na vrijeme primjeniti dobro izabrano SZB i odmah ste u prednosti pred pojavom bolesti.

  • 3.966
  • 170
  • 0

Krumpir se u Hrvatskoj sadi u velikim količinama jer se i potroši u velikoj količini, što je vrlo dobro obzirom na njegove vrijednosti u ishrani. Svaki nasad krumpira, bez obzira na njegovu namjenu, odnosno da li je riječ o sjemenskom, industrijskom ili merkantilnom krumpiru, može dati maksimalni urod ukoliko ima sve potrebno za rast i razvoj.

Kada posadimo dobro odabranu sortu krumpira na vrijeme, osiguramo joj nesmetan razvoj bez korova, dovoljno vode i hranjiva, moramo osigurati i da nasad ostane zdrav. Dvije najznačajnije bolesti krumpira su plamenjača (Phytophtora infestans) i koncentrična pjegavost (Alternaria solani).

Plamenjača i koncentrična pjegavost

Plamenjača krumpira (Phytophtora infestans) je najznačajnija bolest krumpira koja se prvi puta pojavljuje polovicom 19 st. u Irskoj uzrokujući masovnu glad i migraciju stanovništva. Plamenjača napada sve biljne dijelove, listove, peteljku, stabljiku i gomolje. Na listovima se razvijaju tamno zelene pjege koje za vlažnog vremena postaju veće i potamne. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka koja predstavlja sporonosne organe plamenjače. Kako se bolest razvija tkivo unutar pjege omekša, potamni, postaje vodenasto, a lišće se objesi. Na gomolju bolest prepoznajemo po većim ili manjim olovnosivim udubljenim pjegama. Iz godine u godinu bolest se prenosi zaraženim gomoljima, jače ili slabije, ovisno o vremenskim uvjetima. Optimalni uvjeti za razvoj bolesti su 13-23°C i barem tri sata neprekidnog vlaženja biljke.

Najveći intenzitet bolesti može se očekivati kada se redovi krumpira spoje jer visoka cima i zatvoreni redovi osiguravaju višu vlagu i temperaturu, odnosno povoljne uvjete za razvoj bolesti.

Koncentrična pjegavost (Alternaria solani) uzrokuje male lisne lezije ili pjege na lišću. Boja lezija varira od tamnosmeđe do crne, a veličina od nekoliko mm do 2 cm. Okruglog su ili nepravilnog oblika s naglašenim rubovima prema zdravom tkivu. Njihov rast je inhibiran lisnim žilama, što bitno utječe na mogući nepravilni oblik. Prvi simptomi se obično pojavljuju nakon početka cvatnje krumpira. Ovisno o osjetljivosti sorte, napadnuto lišće obično požuti prije nego lezije potpuno obuhvate njegovu površinu. Jače je napadnuto donje ili starije lišće koje odumire, ali ostaje visjeti na cimi. Izdužene smeđe ili crne lezije također se mogu pojaviti na peteljkama i stabljici. Tamne, udubljene, okrugle ili nepravilne lezije se formiraju na zaraženim gomoljima. Napadnuto tkivo gomolja je suho i odvojeno od zdravog dijela mesa, pa nema razvoja sekundarne truleži.

Važno je pravovremeno reagirati

Zignal Super

Za razliku od plamenjače, alternarija "voli" toplo i suho vrijeme. Optimalna temperatura za razvoj je 28°C. Sporulacija je moguća tijekom noći i dana, uz temperature 5°-30°C, a intenzivna je pri 20°-24°C.

Uz određenu temperaturu, za zarazu je, također, neophodno vlaženje biljnih organa (kiša, navodnjavanje, rosa, magla) - pri temperaturi 10°C barem 12 sati, dok je pri 15°C zaraza moguća već nakon 8 sati vlaženja. Česta izmjena suhog i toplog razdoblja s vlaženjem pogoduje intenzivnom razvoju koncentrične pjegavosti.

Danas postoje vrlo dobri prognozni modeli za ocjenu pojave plamenjače i alternarije na krumpiru, a i PSS objavljuje upozorenja o potrebi suzbijanja na vrijeme. Naravno, te su procjene uvijek lokalnog karaktera i takve trebaju biti jer su i uvjeti za pojavu bolesti lokalni.

Preporuka za suzbijanje bolesti

Ono što je kod suzbijanja biljnih bolesti najznačajnije je preventiva i pravovremenost, odnosno na vrijeme primjeniti dobro izabrano SZB i odmah ste u prednosti pred pojavom bolesti. I do sada se na tržištu nalazilo nekoliko SZB koje suzbijaju obje najvažnije bolesti krumpira, a od ove godine imamo još jedno, izuzetnog djelovanja i provjerenog sadržaja tvrtke Agrochem Maks.

Zignal Super - kombinirani sistemični fungicid koji sadrži 375 g/l fluazinama i 150 g/l azoksistrobina u SC formulaciji.

Kombinacija dvaju izuzetnih djelatnih tvari čini ga jako dobrim i pouzdanim odabirom u suzbijanju obje bolesti. SC formulacija i doza od svega 0,5 l/ha čine ga dodatno atraktinim odabirom.

Zignal Super kombinira kontaktno djelovanje fluazinama sa sistemičnim i kurativnim djelovanjem azoksistobina i tako osigurava izvrsnu kontrolu i u najjačim uvjetima zaraza. Uz to osigurava i izvrsnu zaštitu gomolja krumpira kod skladištenja. Optimalno vrijeme primjene je nakon cvatnje.

Za više informacija o zaštiti krumpira, obratite se tvrtki Agrochem Maks na jedan od niže navedenih kontakata.

Autor: Nataša Mužević


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Agrochem Maks Krumpir Zaštita Bolesti Zignal Super Plamenjača Koncentrična pjegavost


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com