Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Baranjska paprika
  • 12.08.2015. 17:00

Suša povećava cijene paprike u Baranji?

Na tako visokim temperaturama navodnjavanje ne pomaže mnogo. Biljka zatvori pore pa ne prima ni vodu, ni hranu.

Foto: depositphotos.com/alexsalcedo
  • 289
  • 26
  • 0

Tropske temperature donose velike probleme baranjskim proizvođačima paprike, koja je glavni izvor prihoda za to hrvatsko područje, a najugroženiji su proizvođači začinske paprike.

Kako se navodi, iako baranjska mljevena paprika nije brandirana poput kulena i vina. Kraj između Dunava, Drave i Mađarske nadaleko je poznat upravo po paprici pa nije rijetkost da po nju u Baranju stižu kupci iz udaljenijih krajeva.

Teška godina za baranjske proizvođače paprike

Međutim, proizvođači kažu da je za njih ovo teška godina i da će paprika sigurno biti nešto slabije kvalitete, a prinosi manji. Toj kulturi, kako kažu, osim suše, smetaju i velike temperaturne razlike. I neuobičajena pojava za ovo doba godine, a riječ je o magli, također nanosi štete paprici.

"Na tako visokim temperaturama navodnjavanje ne pomaže mnogo. Biljka zatvori pore pa ne prima ni vodu, ni hranu", tvrde proizvođači, napominjući da će se sve to odraziti i na kvalitetu.

Doći će do rasta cijena

Zbog slabijeg uroda, proizvođači će biti prisiljeni podići cijenu. U Baranji se bolesni plodovi ne melju i ne koriste za proizvodnju začinske paprike, a s obzirom da je za kilogram mljevene paprike potrebno oko 10-ak kilograma svježe, sada kada ju je suša poharala, nije neobično što će većina proizvođača poskupiti taj svoj proizvod. Riječ je ipak o začinu kojeg tijekom godine ne treba mnogo, pa ne bi trebalo značajno utjecati na džep potrošača. Smatra da će samo manji proizvođači podići cijene svojih proizvoda (kako bi kompenzirali uloženi repromaterijal), dok oni veći to najvjerojatnije neće učiniti.

Za nešto manje od dva mjeseca znat će se ovogodišnja cijena paprike, koja bi, usprkos svemu, trebala ostati bar približna prošlogodišnjoj, kako bi se, u prvom redu, spriječili sve češći odlasci u nabavku paprike u susjednu Vojvodinu.

Foto: depositphotos.com/alexsalcedo


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Suša Baranja Paprika Mađarska Visoke temperature Začinska paprika Mljevena paprika Ferenc Salai Cijene Vojvodina Repromaterijal Navodnjavanje Prinosi Štete


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]