Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Izravna sjetva
 • 29.03.2024. 07:30

Što znači sijati pod motiku i na što paziti? Evo 7 savjeta

Ovakav uzgoj može biti rizičan ako se pojave kasni proljetni mrazevi. S druge strane, kod sjetve na stalno mjesto, biljke su otpornije na vremenske uvjete jer ne prolaze stres presađivanja

Foto: Depositphotos/DLeonis
 • 454
 • 55
 • 0

Mnogi manji uzgajivači i ovog će proljeća rajčicu, papriku, tikvice, krastavce i sl., sijati pod motiku. To znači izravno u zemlju, na mjesto koje je predviđeno za rast ovih biljaka ili za presađivanje. 

Dobre i loše strane

Napominjemo da ovakav uzgoj može biti rizičan ako se pojave kasni proljetni mrazevi. 

S druge strane, kod sjetve na stalno mjesto, biljke su otpornije na vremenske uvjete jer ne prolaze stres presađivanja. 

7 savjeta za uzgoj 

Evo na što paziti kod ovakve sjetve:

 1. Prije sjetve potrebno je ukloniti sve korove i ostale neželjene biljke s površine tla kako se ne bi natjecale za hranjiva i vodu. 
 2. Nakon uklanjanja korova, potrebno je dobro prorahliti tlo kako bi se poboljšala drenaža i omogućilo lakše ukorijenjavanje.
 3. Dodavanje komposta, stajskog ili namjenskog gnojiva, primjerice za plodovito povrće, ili pak drugih organskih materijala poboljšat će strukturu tla, plodnost i povećati količinu hranjivih tvari dostupnih biljkama.
 4. Nakon toga tlo treba lagano poravnati kako bi se osiguralo ravnomjerno raspoređivanje sjemena, a kasnije olakšalo zalijevanje.
 5. U kućice posijte 5 do 7 sjemenki, s dovoljnim razmakom i dubinom. Općenito, sije se na dubinu koja je dvostruke ili trostruke veličine sjemena. Kada dovoljno narastu, ostavit ćete jednu ili dvije najjače presadnice, u slučaju rajčice i paprike, a do tri u slučaju krastavaca i tikvica. Ostale ćete odstraniti ili pažljivo izvaditi iz zemlje te presaditi na drugo mjesto. 
 6. Ako sijete u redove, pazite da ih ne posijete pregusto jer će se izduživati prema suncu te natjecati za vodu i hranjiva. Kada dovljno narastu, iz redova ćete također presaditi one najjače i najkvalitetnije na stalno mjesto. 
 7. Redovito održavajte vrt kako bi osigurali zdravo okruženje za rast i razvoj biljaka. To uključuje redovito zalijevanje, uklanjanje korova i dodavanje gnojiva tijekom vegetacijske sezone te po potrebi i malčiranje.

Evo tablice dobrih i loših susjeda u vrtu

Jeste li već sijali pod motiku? Kakva su vaša iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Sjetva pod motiku Izravna sjetva Sjetva na otvorenom Sjetva rajčice Sjetva paprike Plodovito povrće Savjeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.