Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kalendar radova
  • 04.10.2018. 15:00

Što se radi u listopadu - priprema povrća za zimu

Listopad je vrijeme za završetak berbe povrća, vađenja i skidanja, i spremanje za zimu.

Foto: Bigstock / dolgachov
  • 1.382
  • 58
  • 0

Ako ste pratili uputstva i pridržavali se kalendara radova u polju, u listopadu bi trebali uživati u rezultatima svog truda.  Ali, još uvijek za poljoprivrednike odmora nema, jer vrijeme je za berbu povrća - vađenje i skidanje. Listopad je vrijeme za završetak ovih poslova i spremanje povrća za zimu.

Korjenasto i nadzemno povrće

Sada je idealno za vađenje korjenastog povrća. Znači, u ovom periodu vade se mrkva o cikla, kao i bijela zelen, pastrnjak a također i bijele i žute rotkve. Korjenasto povrće najbolje bi bilo vaditi u popodnevnim satima, ali kada je zemlja vlažna

Ako ste posijali i nadzemno povrće, uživat ćete u zelenoj salati, špinatu, kupusu i blitvi. Savjetuje se da ovo zeljasto povrće berete tijekom jutarnjih ili kasnih popodnevnih sati. Branje u ovom periodu doprinijet će da povrće ostane svježe i neće se "sparušiti".  

Priprema povrća za zimu

Ovo je mjesec i pripreme povrća za zimu. Dosta vrsta lisnatog povrća može preživjeti i prezime zimu u vrtu, a ni snijeg im ne smeta, pa ih i tada možete obrati. Slobodno možete ostaviti u vrtu kelj, raštiku, zimsku salatu i poriluk. Njih možete prekriti i sijenom ili slamom, jer štite od zimskog mraza, odnosno smrzavanja biljaka.  Kelj i zelje treba obavezno vaditi s korijenom i tako zajedno staviti u ostavu ili podrum.

Peršin, zelen i pastrnjak mogu također prezimiti u vrtu, ali postoji opasnost da će ih umjesto vas pojesti štetnici, poput miševa i voluharica. Zato bi bilo najbolje da sve korjenasto povrće povadite i stavite ga u trap, koji se pravi krajem ovog mjeseca.

Za vitalnost povrća zimi najbolji je trap

Grašak, mahune, tikvice i bundeve, možete staviti u zamrzivač, ali bi bilo poželjno da ga prije toga probarite (osim tikvice i bundeve). Kornišone, možete ukiseliti.   
Rajčica je pri kraju, pa ako je niste obrali, učinite to obavezno i napravite sos, koji je odličan kao dodatak jelima, ali i za piće. 
Papriku možete staviti u zamrzivač, ispeći je ili pak od nje napraviti ajvar
Luk je najbolje uplesti u vijence ili ga staviti u manje mrežaste vreće i ostaviti na prozračno i suho mjesto.
Krumpir, ako nije u trapu, treba svaki tjedan prevrtati, jer se na taj način usporava izbijanje klica.


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Listopad Radovi u vrtu Povrće Korjenasto povrće Lisnato povrće Mahune Rajčica Paprika Trap


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera s bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.