Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljni supstrati
  • 07.05.2023. 12:00

Što je perlit i zašto je dobar za biljke?

Sigurno ste primijetili da pojedini supstrati imaju bijele komadiće, to je upravo perlit.

Foto: Depositphotos/FotoHelin
  • 11.486
  • 576
  • 0

Osim što se pripremaju vrtovi, u ovo vrijeme uveliko se na balkonima spremaju posude za cvijeće ili povrće, a za tu namjenu u ponudi na tržištu su razne vrste supstrata. Među njima su oni za početni porast povrća, prilikom sjetve sitnije granulacije, te supstrati koji se koriste kasnije za presađivanje, tako da su često numerirani redoslijedom upotrebe od I do III.

Također, humus koji ima nešto niži pH za biljke koje vole kiselo zemljište kao što su borovnica, brusnica i drugi, razne vrste supstrata za cvijeće te oni s perlitom.

Prirodan materijal

Sigurno ste primijetili da pojedini supstrati imaju bijele komadiće, to je upravo perlit. On nema hranjivu vrijednost niti je neka vrsta gnojiva, već isključivo ima ulogu poboljšati strukturu tla, održati ga rahlim i rastresitim, a ne zbijenim. U takvom supstratu se bolje formira i razvija korijen, a dobro razvijen korijen bolje usvaja hranjiva iz supstrata, što sve skupa utječe na brži razvoj biljke.

U ponudi su razne vrste supstrata (Foto: Depositphotos/oilslo)

Perlit je prirodan materijal nastao od vulkanske stijene i spužvaste je strukture. Ima ulogu upijanja i zadržavanja vlage naročito njen višak u tlu, te kad je manjak ponovo je ispušta u zemljište što dodatno utječe na održavanje vodno-zračnog režima. Isto čini i s mineralnim gnojivima, višak apsorbira, a kad je nedostatak hranjiva ispušta ga nazad u zemljište.

Koju sortu rajčica uzgajati na balkonu?

Na taj način produžava djelovanja gnojiva. Zbog svoje porozne, spužvaste strukture omogućava dobru provjetrenost, aeraciju tla što je vrlo bitno za normalan rast i razvoj biljaka. Može koristiti i za sobno i vrtno bilje.

Dobar izolator

Proizvodnja presadnica u supstratu s perlitom je bolja jer prilikom presađivanja neće doći do oštećivanja korijena. Neutralne je reakcije tako da se može upotrijebiti u supstrat bilo koje biljke.

Zahvaljujući njemu u težem tlu se ne može stvoriti površinska pokorica, omogućava lakši rast korijena, ublažava stres biljke uslijed velikih temperaturnih oscilacija jer je dobar izolator. Može se koristiti kao supstrat u hidroponskom uzgoju biljaka kao jedini medij.

Ima ga u raznim pakiranjima od pet do 250 litara zapremine.


Tagovi

Perlit Suspstrat Bijeli komadići Zemljište za biljke Gnojidba


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]