Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Ivan Tomić
  • 16.02.2020. 12:00
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Sav češnjak sade ručno, a sve što uzgoje - prodaju do sredine listopada

Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju, kaže 28-godišnji Ivan koji sa suprugom Romanom uspješno gradi svoju priču.

Foto: arhiva Ivana Tomića
  • 2.434
  • 454
  • 0

Iako poljoprivreda u bjelovarskoj obitelji Tomić nije ukorijenjena tradicija, 28-godišnji Ivan Tomić se, sa suprugom Romanom, odlučio vratiti na put koji je njegov djed odavno napustio, preselivši se, trbuhom za kruhom, iz rodne Dalmatinske zagore. Odlučili su se za proizvodnju češnjaka, koji sade ručno te ove sezone očekuju tonu prinosa.

"Premda imam radno mjesto, zaposlen sam kao poslovođa u jednoj bjelovarskoj tvrtki, kada nam je baka moje supruge prepustila dio svoje oranice, nisam se dvoumio jer nisam želio da plodna zemlja stoji i propada. Kako, baš poput većine mladih ljudi iz moje generacije, nisam imao iskustva s poljoprivredom, ali sam odrastao uz moderne tehnologije, Internet mi je poslužio kao sjajan izvor svih potrebnih informacija. Prvi korak bio je upoznavanje s poljoprivrednim kulturama - tražio sam nešto što je jednostavno za uzgoj i lako za održavanje te me 'istraga' dovela do češnjaka“, prisjeća se Ivan Tomić, svojih prvih, amaterskih koraka u ulozi poljoprivrednika.

Nakon što je, prije tri godine, odradio prvu sadnju, u rujnu 2018. pokrenuo je i svoj OPG.

Ručna sadnja vs sadilica

"Prve godine rada, 2017., posadili smo oko 90 kg sadnog materijala, a čitavu sadnju i obradu radili smo ručno. Iako je to bio naš prvi 'poljoprivrednički pothvat', prinos nas je više nego ugodno iznenadio - dobili smo oko 900 kg češnjaka. Ohrabreni tim iskustvom, već sljedeće godine posadili smo 400 kg sadnog materijala, no ubrzo smo se uvjerili u to da smo pogriješili. Naime, kako i supruga i ja radimo, bio je to prevelik zalogaj jer je bilo vrlo teško uskladiti posao i rad na oranici, a najviše smo problema imali s korovom i raznim nametnicima. Uz to, za razliku od prve godine kada smo sve sadili ručno te smo godine sadili sadilicom, a rezultat je bio previše gusto i nejednako raspoređen sadni materijal", kaže Ivan.

I dok je na prvih 90 kg sadnog materijala prinos bio 900 kg češnjaka, na 400 kg sadnog materijala dobili su samo 800 kg češnjaka, a dosta ga je, kažu, ostalo i u zemlji jer ga zbog bujnog korova nisu mogli izvaditi.

Vlasnik OPG-a, Ivan Tomić

Nakon lošeg, ali poučnog iskustva, sljedeće, treće sezone vratili su se na početak te su sadnju ponovo odradili ručno.

"Ručno smo posadili oko 130 kg sadnog materijala te se ove sezone nadamo da bi prinos mogao biti oko 1 tone. Sadili smo na većim razmacima, što olakšava pristup i obrađivanje zemlje oko biljaka. Svoj češnjak tretiramo isključivo preparatima koji su odobreni od Ministarstva poljoprivrede i držimo se svih preporuka o doziranju. U sezoni vađenja i sadnje češnjaka u pomoć nam priskoče prijatelji i rodbina. Ljubav prema ovom poslu je velika kao i želja da proizvedemo zdrav, domaći češnjak, no zbog nedostatka vremena, proizvodnju za sada ne planiramo povećavati te ćemo ostati na ovih cca 100 kg sadnog materijala“, kaže Ivan. 

Sav češnjak "plane" do sredine listopada

Ističe kako problema s prodajom češnjaka nema, sav urod proda nakon samo dva do tri odlaska na tržnicu.

Mladi i poduzetni: Budući supružnici pokrenuli OPG i okrenuli se uzgoju domaćeg češnjaka

"Sav češnjak prodamo već do sredine listopada. Na početku smo pokušali prodavati na veliko, trgovačkim lancima, no od te smo prakse brzo odustali zbog jako loših uvjeta i niskih cijena otkupa. Sada, uz par odlazaka na tržnicu, sav češnjak prodamo preko društvenih mreža i na kućnom pragu“, kaže vrijedni, mladi par.

Nakon što su se, kao potpuni amateri i laici, hrabro uhvatili u koštac s poljoprivredom i uz probleme, otkrili i brojne čari ovog posla, tužno im je, ali i nepojmljivo, kažu, da u Hrvatskoj ima tako malo mladih koji su zainteresirani za poljoprivredu.

Željeli bismo svojim primjerom ohrabriti mlade

"Zanemarivo je mali broj mladih obitelji koje su se odvažile same krenuti sličnim smjerom te sami financirati proizvodnju i boriti se na tržištu, kako bi u životu stvorili nešto sami, sa svojih deset prstiju. Bilo bi nam veliko zadovoljstvo kada bismo svojim primjerom bar nekoga ohrabrili i potaknuli da se vrati zemlji i poljoprivredi jer, iako je teško, uz dovoljno volje i želje, rezultati ne izostaju“, kaže 28-godišnji Ivan Tomić te mladima poručuje: 

"Ako imate neobrađenu zemlju ili priliku da se bavite poljoprivredom, ne dvojite, posvetite se tom poslu, držite se preporuka i stručnih savjeta, ulažite u marketing i uspjeh je zagarantiran!“ 

Više o ovom mladom OPG-u pogledajte i u videu ove obitelji: 


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Ivan Tomić Češnjak Ručna sadnja Bjelovar


Autorica

Sanja Rapaić

Više [+]

Ima bogato novinarstvo iskustvo. Gotovo 15 godina radi i surađuje s raznim medijskim kućama.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]