Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba tikvica
  • 25.05.2022. 11:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

S ratarskih na intenzivne kulture, Grad Virovitica odredio 300 hektara zemljišta za dodjelu

U tvrtki Brana otpočela je sezona berbe tikvica i najavljena ostalog povrća, a državni tajnik Tugomir Majdak i gradonačelnik Ivica Kirin otkrili daljnje planove u ovom sektoru.

Foto: Goran Gazdek
  • 805
  • 152
  • 0

Susretom predstavnika lokalnih vlasti, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede Tugomira Majdaka i novinara u plastenicima virovitičke tvrtka Brana, smještenim na zapadnom ulasku u grad, simbolično je otpočela sezona berbe tikvica i najavljena berba ostalog povrća.

Pod 24 plastenika ukupne površine 35.000 četvornih metara u Brani osim tikvica uzgajaju i svakodnevno, ovisno o sezoni, u trgovačke cente šalju papriku baburu i rogu, cvjetaču, krastavce, razne vrste salata i drugih povrtnih kultura. U vlastitu otvorenu i plasteničku proizvodnju krenuli su 2013. godine.

Postupno su povećavali površine pa danas povrće uzgajaju na 10 hektara zemljišta koje im je iznajmio Grad Virovitica. Ovisno o godini i kulturi godišnje proizvedu oko 400 tona povrća.

Aktivirati mlade radne snage 

Posjeduju i hladnjaču kapaciteta 2.800 četvornih metara sa 12 odvojenih komora opremljenih ULO sustavom (Ultra Low Oxigen) i sustavom za regulaciju vlage, koja je prvotno bila namijenjena skladištenju jabuka proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije. Uz nju je i linija za sortiranje voća i povrća, kapaciteta 4000kg/sat, te ostala oprema za prihvat, pakiranje i otpremu robe.

Berba u plastenicima virovitičke Brane 

Plasteničku proizvodnju je predstavio voditelj poljoprivrednog sektora Ivan Obrovac. "Na otvorenom u proizvodnji trenutno imamo drugi turnus salate koju proizvodimo na tri hektara i cvjetače na hektar i pol. U plastenicima je upravo završila sadnja mini lubenica, počeli smo s berbom tikvica, a za koji dan stižu i krastavci“, rekao je i dodao kako u povrtlarskoj proizvodnji radi 20 djelatnika.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak istaknuo kako mu je uvijek drago vidjeti kako napreduju projekti u čijem je nastajanjima i sam sudjelovao dok je u Virovitičko-podravskoj županiji bio pročelnik za poljoprivredu te naglasio na podršku koji Ministarstvo kontinuirano daje podršku svim sektorima.

"Naglasak je na stočarstvu kao okosnici poljoprivredne proizvodnje, ali i sektor povrća nam je izuzetno bitan jer proizvođači imaju tendenciju porasta izvoza što je dobra orijentacija", rekao je navodeći da će dodatno pomoći potporama, ali i kroz program ruralnog razvoja koji ove godine završava. Već, kaže, imaju planove za iduće petogodišnje razdoblje kada nam je na raspolaganju 3,6 milijarde eura.

"Cilj je pospješiti i aktivaciju mlade radne snage kroz povećane potpore mladim poljoprivrednicima i okrupnjavanje poljoprivrednih površina“, rekao je Majdak.

Dodjela državnog poljoprivrednog zemljišta

Naglasio je odličan primjer Virovitice i Virovitičko-podravske županije i njihove programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem kojima su površine u državnom vlasništvu usmjerili prema proizvođačima.

Tugomir Majdak i Ivan Obrovac 

Uz podsjećanje da su to prvi veliki plastenici na području ovoga grada, gradonačelnik Ivica Kirin je istaknuo da je ovdje riječ o kontroliranoj proizvodnji hrane koju smatra budućnošću hrvatske proizvodnje.

"Plan je da se s ratarskih prebacimo na intenzivne kulture pa smo za iduće razdoblje kroz program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem za tu namjenu predvidjeli otprilike 300 hektara za što još čekamo suglasnost Ministarstva poljoprivrede“, rekao je Kirin.


Tagovi

Brana d.o.o. Berba tikvica Intenzivne kulture Ivan Obrovac Tugomir Majdak Ivica Kirin


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo