Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest povrćarima
  • 29.04.2015. 09:00
  • Međimurska

Rogor 40 protiv lukove muhe!

Obavijest Savjetodavne službe za povrćari.

  • 16.432
  • 151
  • 0

Preporukom od prije dvanaest dana upozorili smo proizvođače luka (zimski usjevi) na pojavu prezimljujuće populacije lukove muhe (Delia antiqua), a kako smo do sredine zadnje dekade ovog mjeseca zabilježili i do četiri puta manju količinu oborina od očekivanih prosjeka, veće opasnosti od ranije pojeve ove bolesti nije bilo.

Ipak, u posljednja 48 sata u središnjem i istočnom dijelu Međimurske županije zabilježeno je od 12,0 do 16,6 mm kiše i vlaženje biljnih organa od 1.550 do 1.745 minuta. Već od sredine studenoga protekle 2014. godine, plamenjača luka (Peronospora destructor) se u jačoj mjeri razvija na usjevima zimskog luka na lokalitetima u blizini rijeke Drave (akumulaciona jezera), a oboljeli usjevi izvor su zaraze za usjeve luka dugog dana, uzgajane od mjeseca ožujka sadnjom lučica ili sjetvom sjemena.

Usjevi luka iz lučice, posađeni prije mjesec ili više, trenutno se nalaze u stadiju 3 do 4 razvijena lista, a moguće oborine najavljuju se i za prve dane svibnja, pa opasnost od rane pojave plamenjače očekujemo na usjevima proljetnog luka iz lučice, koji se uzgajaju blizu polja zimskog luka. Plamenjača se također u značajnoj mjeri prenosi inficiranim lučicama. Prema mnogim iskustvima, prohladna razdoblja s vrijednostima temperature zraka od +6° do +10°C, uz dovoljno oborina ili sati vlaženja lišća od rose (magle) i povišene vlažnosti zraka 95 %, optimalni su uvjeti za razvoj plamenjače luka. Osjetljivost proljetnog luka na razvoj plamenjače, naglo raste nakon razvoja trećeg i četvrtog lista. Stoga je takve usjeve potrebno zaštititi od navedene bolesti, naročito ako se na udaljenosti od 800 do1000 metara uzgaja zimski luk, a izbor pripravaka navodimo u Tablici 1.

Tablica 1. Neka sredstva za zaštitu luka od uzročnika bolesti:

Fungicidi

Acrobat MZ WG

(samo luk iz lučice)

plamenjača

2,5 kg/ha (3x)

(najmanji razmak tretiranja 7-14 dana)

K=14 dana

Ortiva SC

plamenjača

1 lit./ha (4x)

K=14 dana

Score 250 EC

pjegavost i hrđa

0,5 lit./ha (4x)

K=14 dana

Switch WG

siva plijesan

1 kg/ha (2x)

K=14 dana

Shirlan SC

plamenjača

0,5 lit./ha (5x) (minimalni razmaci tretiranja 7-14 dana)

K=7 dana

Ridomil Gold MZ Pepite

plamenjača

2,5-3,0 kg/ha (3x)

K=21 dan

Luna Experience SC

hrđa, purpurna pjegavost

0,6-1,0 lit./ha

K=7 dana

Fantic-M WG

plamenjača

2-2,5 kg/ha

K=28 dana

Dithane DG Neotec

luk kozjak - plamenjača

Signum DF

siva plijesan

1,5 kg/ha

K=21 dan

Ortiva Top

Alternaria, Puccinia

1,0 lit./ha (1x)

Galben C

plamenjača

5 kg/ha (2x)

U kritičnim je godinama peronosporu luka potrebno suzbijati više puta, s razmakom od 7 do 10 dana, a utrošiti najmanje 400 litara škropiva po hektaru, uz obavezno dodavanje sredstva za poboljšanje kvašenja i prianjanja kao što su Inex-A ili Silwett.

Prije dvanaest dana proizvođače zimskog luka dodatno smo upozoravali na mjere zaštite od uzročnika crvljivosti luka odnosno lukove muhe (Delia antiqua). Prema iskustvima iz ranijih sezona luk dugog dana uzgajan iz lučice, vrlo je osjetljiv na napad ovog nametnika, a nakon razvoja 3 do 4 lista, potrebno je obaviti preventivnu zaštitu.

Ponavljamo da samo pripravak Rogor 40 EC ima u našoj zemlji dopuštenje za folijarno tretiranje usjeva luka i češnjaka protiv lukove muhe i to u količini 0,5-0,6 litara po hektaru, najviše dva puta tijekom sezone i s propisanom karencom od 14 dana! Također, kod primjene insekticida preporučujemo dodati i pomoćna sredstva za poboljšanje učinka pesticida npr. Inex-A ili Silwet. Protiv prezimljujuće populacije, potrebno je provesti barem dva usmjerena tretiranja s prosječnim razmakom od 12 do 15 dana.

U vrtovima uz okućnice za vlastite potrebe gospodarstva, zaštita luka od uzročnika crvljivosti provodi se nekemijskim mjerama već poštivanjem plodoreda, postavljanjem žutih ljepljivih ploča i prekrivanjem gredica luka paučinastim folijama, posebno u vrijeme leta i odlaganja jaja prve ili prezimljujuće generacije uzročnika lukove crvljivosti.

Usjeve luka koje namjeravate koristiti kao mladi luk, ne tretirajte kemijskim sredstvima.

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Luk zimski

Luk zimski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chive | Latinski naziv: Allium fistulosum L.

Zimski luk potječe iz zapadne Kine i Japana gdje ima više tipova i brojnih kultivara. Uzgaja se pretežito u kućnim vrtovima i koristi se lažna stabljika i zeleno lišće kao mladi... Više [+]

Tagovi

Proizvođači luka Zimski usjev Lukova muha Delia antiqua Međimurska županija Plamenjača luka Peronospora destructor Drava Akomulacijska jezera Zimski luk Luk dugog dana Inficirane lučice Sjeme Rosa Ortiva SC Shirlan SC Galben C Škropivo


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.