Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 10.06.2022. 07:30

Rezidba paprike za zdraviji i bolji urod

Kako bi osigurali dobro prozračivanje i opskrbu plodova vodom i hranivima, potrebno je provesti redovnu rezidbu. Time se uspostavlja ravnoteža između zelene mase i rodnosti

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 25.263
  • 1.908
  • 0

Paprika je zahtjevnija vrsta povrća. Osim Sunca, puno vlage u zemljištu i obilja hraniva za bogat urod bit će neophodno formiranje snažnog i kompaktnog grma paprike.

Kao kod rajčice, i kod nje uklanjamo zaperke, suvišan vegetativni prirast koji crpi hraniva i vodu. Biljke formiraju puno grana koje ju zagušuju. Poslije kiše ostaju duže mokre što pogoduje pojavi bolesti, a plodovi su sitniji.

Balans između zelene mase i rodnosti

Kako bi osigurali dobro provjetravanje i opskrbu plodova vodom i hranivima, potrebno je provesti redovnu rezidbu. Time se uspostavlja ravnoteža između zelene mase i rodnosti.

Prvi korak u formiranju biljke je uklanjanje svih zaperaka koji se formiraju na stablu do prvog račvišta. Nalaze se kao i kod rajčice između stabla i listova. Tako ćemo spriječiti formiranje nepotrebne zelene mase i usmjeriti hraniva i vodu u rast i razvoj biljke.

Na orezanim paprikama dolazi do bržeg račvanja. Paprika se dihotomno grana, odnosno uvijek formira dvije jednake grane. Na prvom grananju kada je biljka visine od 20 do 25 cm, formirat će se cvijet, a kasnije i prvi plod.

On se uklanja kada dostigne veličinu gumice na grafitnoj olovci. Uloga ovog uklanjanja je da zavaramo biljku. Jedini cilj paprike je stvoriti sjeme. Kada prvi plod počne rasti, on usvaja sva hraniva za sebe i biljka usporava rast. Uklanjamo ga kako bi je natjerali da raste i formira više krupnih. 

Brže se formiraju račvišta drugog stupnja i umjesto jednog krupnog dobit ćemo dva. Na njima se formira po jedan plod i četiri nove grane.

Dobit ćete više krupnijih plodova (Foto: Depositphotos/savacoco)

Daljnja rezidba se nastavlja u cik cak formi s tim što se sprječava zagušenje centralnog dijela biljke. Na granama koje su se formirale pustimo da stvore novo račvište i plodove. Iznad ploda jedna grana se uklanja, a druga se pušta da formira opet novo račvište i plod.

Tijekom vegetacije javljat će se zaperci na stabljici u bazi listova i njih je potrebno redovno uklanjati.

Pinciranje

Postupak pinciranja ili prikraćivanja se provodi kada se na grmu paprike stvori od 15 do 20 plodova. Ovaj broj će omogućiti svima njima da se ravnomjerno razvijaju i neće biti sitnih i deformiranih. Sva snage biljke se usmjerava na razvoj i sazrijevanje paprike, a ne na rast zelenila i stvaranje novih cvjetova.

Rezidba se odvija postepeno. Svi prirasti (zaperci) i nepotrebne grane i listove uklanjaju se što je prije moguće, dok su još mali i slabi. Tako će rane na biljci biti manje, brže će se oporaviti. Naglo uklanjanje velikih vegetativnih dijelova može rezultirati uvenućem.

Kako ne bi došlo do lomljena stabla pod težinom plodova potrebno je obaviti vezanje.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Rezidba paprike Uzgajanje paprike Pinciranje Zaperci


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]