Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plastenička proizvodnja
  • 09.01.2024. 07:30

Rana sjetva paprike: Ključno je zadovoljiti četiri faktora

Rana proizvodnja paprike donosi financijsku dobit, ali i brojne troškove.

Foto: Depositphotos/surkovdimitri
  • 915
  • 54
  • 1

Rana proizvodnja paprike znači veću zaradu, ali i veće troškove. Možemo reći da je ona gospođa među povrćem i da traži najviše. Toplina, svjetlost i voda su ključni faktori. Ako se odlučimo za ranu sjetvu, moramo imati plastenike s grijanjem i dodatnom opremom koja to može osigurati. 

Pripremite sjeme

Proizvodnja presadnica u ovom zimskom periodu je izazov. Temperature su niske, a osvijetljenost slaba. Na nama je da osiguramo prostor s optimalnim uvjetima. Sjetva se obavlja u drugoj polovici siječnja i u veljači. Sjemenu paprike je potrebno oko dva tjedna da proklija i potrebno ga je dezinficirati. Njegova klijavost je oko 80 posto i da bi smanjili gubitke potrebno ga je pripremiti, naklijavati.

Dvije metode kako provjeriti je li sjeme ispravno

Postoje različiti načini naklijavanja, a najčešće se koristi umotavanje u vlažnu krpu ili ubrus koji se stave na tanjur i zamotaju u najlon vrećicu. Ostavi se na toplo mjesto. Potrebno je paziti na vlažnost, ali se već nakon nekoliko dana pojavljuju klice i ovakve aktivirane sjemenke se siju. Zahvaljujući ovakvoj sjetvi iskoristi se svaka posuda i nema ih praznih.

Osigurajte optimalne uvjete

Za ranu proizvodnju ključno je zadovoljiti četiri faktora: toplinu, osvjetljenje, vodu i biljna hraniva. Ona voli toplinu i svjetlo, žedna je i gladna.

Paprika je toploljubiva kultura. Optimalna temperatura tla za klijanje je između 20 i 25ºC, a minimalna 15ºC. Kada se temperatura smanji na 13°C i niže sjeme neće klijati. Optimalna temperatura za rast paprike je od 25 do 28ºC tijekom dana i nekoliko stupnjeva niže tijekom noći. Ako je temperatura niža sporo rastu. Također, ne vole propuh i naglo kolebanje temperature.

Zimi su dani kratki, a osvijetljenost slaba. U ovakvim uvjetima mlade biljčice će se izduživati i biti sklone polijeganju. Kako bi to izbjegli potrebne su lampe za presadnice koje će osigurati osvijetljenost tijekom 12 h.

Supstrat za sjetvu treba biti dezinficiran kako bi spriječili pojavu bolesti. Najbolji izbor je supstrat bogat organskim tvarima i tada nije potrebno da obavljamo prihranu, jer hraniva ima dovoljno.

Opskrbljenost vodom treba biti dobra, a biljka zahtijeva redovno zalijevanje. Voda ne smije biti hladna.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Sjetva paprike Rana proizvodnja paprike Plasteničk proizvodnja paprike Presadnice paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs