Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cherry rajčice
  • 28.08.2017. 18:00

Protiv uvoza s dva jutra zemlje i Cherry rajčicama

Premda brojimo dva jutra zemlje, proizvodimo sve što nam treba, a zahvaljujući tome, znamo što jedemo. Domaće, zdravo i ekološko. Ne jedemo uvoznu hranu koja je mjesecima stajala u hladnjači prije dolaska na police u trgovačke lance. Možda će nam ta navika produžiti život", priča Maja Horvat.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.545
  • 313
  • 0

Dok se voćari žale na lošu proizvodnu godinu, vapeći za vodom, marljiva Slavonka Maja Horvat je zasukala rukave kako bi nosila vodu iz bunara i zalijevala jednogodišnje Cherry rajčice s kojima se bavi u okviru jednog jutra zemlje.

"Obitelj se dugi niz godina bavi uzgojem Cherry rajčica, no uvijek financijska sredstva izdvajamo za nešto drugo, te si ne možemo priuštiti investiciju u navodnjavanje kap na kap zbog čega u vremenima kada nisu optimalni uvjeti sve radimo ručno, od tegljenja vode, do okopavanja, skidanja krumpirovih zlatica, zaperaka te gnojidbe kompostom i stajskim gnojem. Ove nam je godine osim fizičkog rada, zadala mali problem i plamenjača koja se širila zbog poviše vlage koja je nastajala prilikom učestalog zalijevanja, kada je biljka obolijevala. Protiv bolesti smo se borili tekućim gnojivom od koprive, koje je, smatramo, pravi eko penicillin", priča Maja kojoj je navodnjavanje već dugo godina u planu, ali nikako da se stvore povoljni uvjeti.

Protiv uvoza, Maja se bori s dva jutra zemlje i Cherry rajčicama

Poznato je da osim suše, nikako ne idu u prilog domaćim proizvodima i uvozni proizvodi koji su svojevrsni okidač bavljenja poljoprivredom na malim površinama ove hrabre entuzijastice koja se protiv uvoza bori vlastitim vrtom.

"Premda brojimo dva jutra zemlje, proizvodimo sve što nam treba, a zahvaljujući tome, znamo što jedemo. Domaće, zdravo i ekološko. Ne jedemo uvoznu hranu koja je mjesecima stajala u hladnjači prije dolaska na police u trgovačke lance. Možda će nam ta navika produžiti život", dodaje s osmijehom.

Tek jednu desetinu ukupne proizvodnje, Maja prerađuje u pinđure, kuhanu rajčicu i kečap koje, tvrdi ona, s oduševljenjem jede nekoliko mjeseci u godini, što joj je, uz domaću proizvodnju, najveće zadovoljstvo, a poglavito stoga što je kuhana rajčica vrlo značajna u borbi protiv malignih oboljenja, zbog čega je, naravno, česta na njihovom jelovniku.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Cherry rajčice Uvoz Domaći poljoprivredni proizvodi Bolesti rajčice Štetnici rajčice


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.