Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 06.08.2015. 14:15

Prizemni generator za obranu od tuče!

Državni hidrometeorološki zavod napokon je odobrio nabavu dodatne opreme za zaštitu od tuče za područje Murskoga Središta, jer su kod postojeće, zbog pograničnog područja, postojala ograničenja u upotrebi.

Foto: medjimurje.hr
  • 3.410
  • 29
  • 0

Zbog blizine granice sa Slovenijom, na području grada Murskoga Središća, u obrani od tuče ne smiju se koristiti sva dostupna sredstva pa su gradonačelnik Dražen Srpak i međimurski župan Matija Posavec, još u srpnju 2013. godine zatražili od Državnog hidrometeorološkog zavoda, nabavu i postavljanje prizemnog generatora za obranu od tuče.

Naveli su da se Mursko Središće s pripadajućim naseljima Peklenicom, Križovcem, Hlapičinom i Štrukovcem prostire na 34 kvadratna kilometra te kako se radi o pograničnom području na kojem se ne smiju ispucavati protugradne rakete. Spomenuli su i mogućnost da grad i županija sufinanciraju nabavu generatora koji bi poljoprivredne kulture na međimurskim poljima te stambene i gospodarske objekte štitio od tuče. Tri mjeseca kasnije, odnosno u listopadu 2013. stigao je odgovor Državnog hidrometeorološkog zavoda kako za to nema razloga.

Nema potrebe za uvođenjem novih postaja?

"Na području oko Murskoga Središća aktivno je pet generatorskih postaja (LP-1 Robadje, LP-2 Jurovčak, LP-3 Preseka, LP-9 Marof i LP-14 Čakovec) te 10 lansirnih postaja. Od toga, sedam lansirnih postaja s generatorima koristi rakete srednjeg dometa (LP-4 Sveti Urban, LP-5 Dragoslavec, LP-6 Gornji Zebanec, LP-7 Vratišinec, LP-10 Brezje, LP-11 Novo Selo Rok i LP-15 Belica) i tri lansirne postaje s generatorima i raketama velikog dometa (LP-8 Macinec, LP-12 Domašinec i LP-23 Mala Subotica).

Ograničenja rada, odnosno zabranjene azimute za ispaljivanje raketa zbog međudržavne granice imaju lansirne postaje Sveti Urban, Dragoslavec, Gornji Zebanec, Vratišinec, Macinec i Domašinec. S obzirom na raspored postojećih postaja obrane od tuče, blizinu međudržavne granice i metodologije rada, smatramo da nema potrebe ni racionalnosti za uvođenje novih postaja", navedeno je u dopisu DHZ-a.

U tijeku odabir lokacije

No, nedavno nevrijeme i tuča ponovno su dokazali da ovo područje nije dobro štićeno, pa je Mursko Središće od Državnog hidrometeorološkog zavoda još jednom zatražilo da preispita svoju odluku od prije dvije godine. Ovoga puta stigao je potpuno drugačiji odgovor.

"Slijedom zajedničkog razmatranja problematike operativnog sustava obrane od tuče s gradonačelnikom Srpakom, voljni smo, nakon vašeg odabira potencijalne lokacije i dvojice ljudi-poslužitelja, obaviti daljnje radnje za uspostavu generatorske postaje. Navedeno uključuje osposobljavanje poslužitelja za rad i rukovanje instaliranom opremom i sredstvima rada, koju bi osigurali iz naših pričuva. Za uspostavu generatorske postaje potrebno je između 25 i 30 tisuća kuna", stoji u dopisu ravnatelja Državnog meteorološkog zavoda mr.sc. Ivana Čačića.

Odabir lokacije je u toku, a poslove oko uspostave generatorske postaje obavljat će djelatnici Radarskog centra Varaždin. Stanovnici najsjevernijeg dijela naše zemlje, nadaju se da će dodatna zaštita biti efikasna i da će napokon moći prestati sa strepnjom gledati u oblačno nebo, bojeći se tuče i posljedica koje ostavlja.

Foto: medjimurje.hr


Dokumenti


Tagovi

Slovenija Mursko Središće Blizina granice Dražen Srpak Matija Posavec Državni hidrometeorološki zavod Peklenica Križovec Hlapičina Štrukovec Pogranično područje Štete od tuče Generatorske postaje Lansirne postaje Rakete srednjeg dometa Zabr


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo