Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krumpirova zlatica
  • 02.05.2016. 09:30

Prirodno suzbijanje krumpirove zlatice

Krumpirova zlatica je štetnik krumpira, rajčice i plavog patlidžana. Javlja se svake godine i u potpunosti može uništiti nasad. Može preletjeti 40km u potrazi za biljkama.

  • 73.967
  • 1.396
  • 0

Krumpirova zlatica je štetnik iz porodice Solanaceae (krumpir, rajčicu i patlidžan). Ona je vrlo plodna, izdržljiva, proždrljiva i lako opstaje u svim vremenskim prilikama.

Pravi je primjer kako se jedna vrsta ograničena na mali prostor može brzo proširiti na cijeli svijet. Krumpirova zlatica dolazi iz Colorada, gdje se hranila divljim pomoćnicama. Međutim, kada su doseljenici donijeli krumpir u Colorado, krumpirova zlatica postala je najvažniji štetnik krumpira i vrlo brzo se proširila na sva područja gdje se krumpir uzgaja.

I do tri generacije godišnje

Broj generacija tijekom godine je pod utjecajem vremenskih prilika i kod nas razvije jednu do tri generacije. Obično do 600m nadmorske visine razvije dvije generacije godišnje, ako su povoljni uvjeti razvije se i treća generacija.

Prezimljuje kao odrasli kukac u zemljištu na dubini do 30cm u starim krumpirištima. Prve prezimjele jedinke se pojavljuju tijekom travnja, ali se pojavljuje i u svibnju. Do novih krumpirišta može preletjeti i do 40km. Ženke su vrlo plodne i mogu položiti i do 2.000 jaja. Jaja su narančasto obojena i odložena u skupinama sa donje strane lista i vrlo su slična jajima bubamare, a njih trebamo sačuvati u svojim vrtovima.

Hrane se i rajčicama i patlidžanom

Štete čine odrasli kukci i larve koji se hrane lišćem krumpira i direktno prenose razne viruse koji izazivaju bolesti krumpira. Kraj krumpira za ishranu koriste rajčicu i patlidžan. Životni ciklus može završiti i na plavom patlidžanu, dok je lišće rajčice manje povoljno. Na rajčici se može nesmetano razvijati ako je rajčica blizu krumpira i zlatica se naizmjenično hrani na obje kulture.

Jedu ju stjenice, uništavaju gljivice

Krumpirova zlatica ima mali broj prirodnih neprijatelja. Za ishranu je mogu koristiti jež, krtica i fazan. Grabežljive stjenice za ishranu koriste jaja zlatice, a efikasna u borbi protiv zlatice je i gljivica Bauveria bassiana. Prave se preparati sa sporama gljivice koji služe za suzbijanje zlatice.

Postoje razne metode suzbijanja krumpirove zlatice, a sa suzbijanjem treba početi već u proljeće. Poštovati plodored, ne uzgajajte krumpir na istom mjestu 4 do 5 godina.

Kore krumpira koristiti za hvatanje zlatice

Kada smo posadili krumpir, treba u čašice od jogurta staviti svježe oguljenu koru krumpira da bude ispunjena 1/3 čašice. Ovako pripremljene čašice zakopati između redova posađenog krumpira i to tako da je rub čašice u nivou površine tla. Nakon 3 do 4 dana obići čašice i pokupiti kukce koju su upali. Redovno mijenjati kore krumpira kada se osuše.

Zlatice krumpira ne mogu podnijeti miris trule lukovine od crvenog luka. Prilikom sadnje pored krtola možete staviti i malo lukovine, ona će truliti i mirisom će tjerati zlatice. Biljne vrste kao što su hren, kamilica i grah svojim mirisom tjeraju zlaticu.

Hren, kamilica, grah, kopriva i četinjače tjeraju zlaticu

Zlatice ne podnose ni miris četinjača, posebno bora. Usitnjena kora bora se može posuti između biljaka ili se napraviti preparat od borovih iglica. Biljke krumpira malčirati koprivom. Kopriva svojim žarećim dlačicama sprječava zlatice da se uvuku u tlo tijekom najtoplijeg dijela dana.

Prikupiti odrasle insekte u posudu od 1l i te zlatice potopiti u posudu sa 20l vode i zatvoriti. Zlatice će uginuti i jedno vrijeme će plutati, a zatim potonuti na dno. Za to je potrebno oko jednog tjedna. Nakon toga preparat je spreman za upotrebu, ali se odlikuje visokom koncentracijom i potrebno ga je razrijediti sa vodom. Nerazrijeđen preparat može spaliti lišće krumpira. Potrebno je razrijediti prvi put 1:1, drugi put 1:2 i treći put 1:3. Provjerite na jednoj biljci krumpira kako reagira na preparat ili ga je još potrebno razrijediti. Različite sorte krumpira različito reagiraju i potrebno je koncentraciju prilagoditi.

Otopine od pepela, duhana i topole

Otopina pepela je također učinkovita za rješavanja zlatica. 2kg pepela se otope u 10l vode, a zatim 1l otopine se razrjeđuje sa 10l vode i tretiraju se biljke. Za tretiranje krumpira mogu se koristiti i preparati od listova duhana, topole.

Tretiranje se obavlja kada se listovi krumpira osuše od jutarnje rose. U ovisnosti o napadu i primijenjenog preparata tretmane je potrebno ponavljati svakih pet do 10 dana ili u ovisnosti o stanju u krumpirištu. Posljednje tretiranje treba biti 20 dana prije berbe.


Povezane biljne vrste

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Rajčica Patlidžan Pepeo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]