Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bordoška juha
  • 15.04.2020. 18:00

Priprema bordoške juhe za zaštitu povrća od plamenjače

Toplo vrijeme i povremene padaline pogoduju razvoju plamenjače na povrću, a kao dobra mjera zaštite pokazala se bordoška juha.

Foto: Julijana El Omari
  • 33.852
  • 436
  • 0

Toplo vrijeme i povremene padaline pogoduju razvoju plamenjače rajčice, krastavaca, luka, krumpira i ostalog povrća, a za zaštitu se koristi bordoška juha u koncentracijama od 0,5% do 1%.

Bordoška juha naziv je za tekuću mješavinu modre galice i vapna, a ujedno je i najstariji fungicid koji se koristi za suzbijanje peronospore vinove loze. Osim u vinogradarstvu svoju svrhu ima u voćarstvu, ali i povrćastvu.

Prednosti primjene bordoške juhe

Dobro prijanja na dijelove koji se tretiraju, a ima sposobnost da se sporije ispire sa tretiranih biljaka pa se primjenjuje u jesen i u proljeće kada ima dosta padalina i kada su drugi fungicidi manje efikasni.

Iako danas na tržitu postoje i gotove mješavine bordoške juhe možete ju pripremiti sami kako se to radilo još prije stotinjak godina. Ona se dobije miješanjem modre galice, vapna i vode u određenom omjeru.

Pazite na količinu dodanog vapna

Za pripremu 100 litara 1%-tne bordoške juhe potrebno je 1 kg modre galice i 1,2 kg gašenog, 0,40 kg živog ili 0,55 kg hidratiziranog vapna, piše savjetodavna.hr. Premalo vapna uzrokuje kiselost mješavine koja može izazvati palež listova, a višak smanjuje njegovu učinkovitost pa tu treba biti oprezan. 

U drvenu ili plastičnu posudu treba staviti 50 l vode i odvagati 1 kg modre galice koja se stavi u platnenu ili jutenu vreću dan prije nego što želimo obaviti zaštitu. Ta vreća se objesi preko nekog štapa u bačvu s pripremljenom vodom. Do jutra se modra galica otopi, a u vreći ostaju nečistoće.

Zatim se druga bačva od 100 l napuni s 50 l vode i u nju otopi odvagana količina vapna preko gustog sita da bi se dobilo vapneno mlijeko. U njega se zatim stavlja otopljena modra galica uz stalno miješanje.

Bordoška juha bi trebala biti neutralne pH rekacije pa se to može provjeriti crvenim lakmus papirom koji bi trebao postati plave boje.

Ne miješa se s drugim pesticidima

Ona se koristi odmah nakon primjene jer stajanjem gubi fungicidno djelovanje. Međutim, juha se može stablizirati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara juhe ili jednu litru prokuhanog mlijeka. Tako stabilizirana, pri normalnim uvjetima zadržava svoju aktivnost i više dana.

Najveći nedostatak ove mješavine je njena nemogućnost miješanja s drugim pesticidima, posebice ne s insekticidima.  

Oprezno s primjenom 

Prilikom primjene koristite masku kako biste izbjegli udisanje vapna, navucite rukavice, dugu odjeću i čizme. Također izbjegavajte primjenu po visokim temperaturama jer može uzrokovati žućenje i opadanje lišća. Nemojte tretirati biljke po jakom vjetru ni kada su temperature ispod 10°C.

Od gotovih mješavina na našem tržištu su dozvoljena dva pripravka za primjenu u povrćarstvu. Riječ je o bordoškoj juhi Caffaro 20 WP i Manica 20 WP.


Tagovi

Bordoška juha Zaštita povrća od plamenjače Plamenjača Modra galica Vapno Kako Omjer


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]