Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međimurski krumpir
  • 16.08.2022. 12:00
  • Međimurska, Belica

Prinos prepolovljen, ali cijena domaćeg krumpira neće značajno rasti?

Ovogodišnji urod je i 50 posto manji od očekivanog, kaže Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira.

Foto: Igor Čolaković
  • 1.337
  • 139
  • 0

"Prinos krumpira će ove godine biti barem upola manji. Nadali smo se da će ove godine biti veći nego lani, no, nažalost, nije bilo tako i već drugu godinu zaredom imamo prepolovljen urod", kaže nam Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira. 

Ova je zima, pojašnjava, bila topla i izuzetno sušna, nije bilo ni snijega niti kiše, vodonosnici su ostali prazni, a uvjete za rast dodatno je pogoršalo neobično hladno proljeće. U lipnju su, doduše imali dvije kiše, međutim to su bile intenzivne padaline koje zemlja nije uspjela upiti, pa je napravila više štete nego koristi.

Naglašava i da su, za razliku od prošle godine, ove uvjeti proizvodnje bili značajno teži i izazovniji, s obzirom na enormno povećanje svih ulaznih troškova, kojima treba pridodati i novi trošak energije za hlađenje skladišta.

"Naša je proizvodnja sada još skuplja, a cijene su na razini prošle godine. Ti cjenovni udari su ponovo pali gotovo isključivo na leđa proizvođača. Pokušali smo ga nekako amortizirati, ali dugoročno je takva situacija neodrživa", upozorio je ovaj proizvođač iz međimurske Belice.

Navodnjavanje i nove sorte su moguće rješenje

Proizvođači stoga nastoje pronaći rješenja kojima bi se prilagodili klimatskim promjenama i tako osigurali očekivane prinose na svojim poljima. Navodnjavanje je svakako korisno, kaže, ali da bi pod tim sustavom bilo više poljoprivrednih površina, treba učinkovitije rješavati problem imovinsko - pravnih odnosa.

"U Belici primjerice, imamo završen projekt navodnjavanja, no on još uvijek stoji upravo zbog neriješenih imovinsko - pravnih odnosa s poljoprivrednim zemljištem", napominje dodajući da su jedno od mogućih rješenja i nove sorte. Naši uzgajivači su već ove godine isprobali niz novih kako bi vidjeli koje od njih mogu podnijeti ovakve uvjete. Svaka sorta drugačije reagira na sušu i visoke temperature.

Damir Mesarić, predsjednik Udruge međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira

"Naše standardne su ove godine jako podbacile s urodom, zametnule su jako malo gomolja, pa čak i sa zalijevanjem nismo uspjeli učiniti puno. No, neke nove su pokazale jako dobre rezultate", naglasio je Damir Mesarić.

Cijena neće značajno rasti

Kaže i da unatoč značajno manjem urodu i enormnom povećanju troškova proizvođači ne najavljuju značajno povećanje cijene.

"Mi smo na otvorenom tržištu koje ovisi o punudi i potražnji, pa naše cijene ne možemo značajno povećati, posebno sada, kada je jako pala kupovna moć stanovništva", navodi otkrivajući da je otkupna cijena ove godine 2,5 kune za kilogram krumpira u rinfuzi, dok bi se cijena kilograma pakiranog trebala kretati između 3 i 3 kune i 20 lipa.

Možemo, kaže, reći kako će ova godina zapravo biti preslika lanjske, jer ćemo nešto krumpira ponovo morati uvesti. "Nestašice neće biti, ponovo ćemo nekako prebroditi i ovu godinu", zaključio je. 


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Urod krumpira Udruga međimurksih proizvođača Damir Mesarić


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.