Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 08.04.2018. 18:00

Primjena raznobojnih malč folija u povrćarstvu

Boja malča puno utječe na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prijenos i odbijanje sunčeve energije, kao i na mikrosredinu koja okružuje biljke.

Foto: Bigstockphto/onepony
  • 3.022
  • 149
  • 0

Boja malča itekako utječe na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prijenos i odbijanje sunčeve energije, napominje savjetodavka Slavica Kodžopeljić, dodajući da boja folije utiče i na mikrosredinu koja okružuje biljke. Ona objašnjava da što je kontakt između malča i zemljišta bolji, utoliko je efikasnija i njegova osobina zagrijavanja.

Prijenos topline optimalan ako malč prianja uz zemljište

Kodžopeljićeva ističe da se u industrijskoj proizvodnji povrća najčešće koristi crni malč, jer on dobro suzbija korov. Ova plastika, poput crnog tijela, upija veliki dio sunčevog zračenja, uključujući i vidljivu, infracrvenu i ultraljubičastu svjetlost. Prijenos toplinske energije u zemljište optimalan je ako malč potpuno prianja uz zemljište. Temperatura zemljišta prekrivenog crnom plastikom tijekom dana može biti i do 30°C viša na dubini od 5 cm, odnosno za 1,7°C viša na dubini od 10 cm, nego u slučaju kada imamo nepokriveno zemljište.

Ispod prozirnog plastičnog malča mogu niknuti i korovi

Temperature zemljišta ispod prozirnog plastičnog malča, u tijeku dana mogu biti za 4,5°C do 8°C više na dubini od 5 cm i za 3,3°C više na dubini od 10 cm, nego na nepokrivenom zemljištu na istim dubinama. To se postiže zahvaljujući boljem prijenosu sunčeve radijacije (85%-95%). Prozirna plastika upija vrlo malo sunčeve radijacije. Vodene kapi, koje se kondenziraju na unutrašnjoj strani prozirnog plastičnog malča, upijaju sunčevu svjetlost, ali istovremeno sprječavaju izlazak dugovalnog infracrvenog zračenja (toplina). Ta toplina, koju emitira nepokriveno (golo) zemljište, gubi se u atmosferi. Ipak, zbog sunčevog zračenja koje prodire u zemljište, ispod prozirnog plastičnog malča može se pojaviti korov, ukoliko prije toga nisu primijenjeni herbicidi ili fumiganti. 

Solarizacija i dezinfekcija zemljišta mjere protiv bolesti i korova

Kako ne bi došlo do pojave bolesti biljaka, koje se prenose preko zemljišta, te da bi se suzbio korov, u nekim krajevima se primjenjuje solarizacija i dezinfekcija zemljišta. Da bi se postigla dovoljno visoka temperatura za solarizaciju, zemljište mora nekoliko tjedana ostati pokriveno tijekom najtoplijeg dijela ljeta. Ako je zemljište dobro natopljeno vlagom, to će omogućiti bolji prijenos topline u zemljišni profil. S bijelog plastičnog malča svjetlost se odbija nazad u atmosferu ili u habitus biljke, zbog čega je temperatura zemljišta malo niža do 10°C na dubini od 2,5 cm. Bijeli plastični malč može se iskoristiti za sadnju za vrijeme ljeta, kada bi snižena temperatura zemljišta bila djelotvorna. Svjetlo koje se odbija s bijelog malča u habitus biljaka, također, se može upotrijebiti i za kulture koje se uzgajaju u stakleniku gdje nema dovoljno svjetlosti. 

Na tržištu postoje i srebrni, crveni i žuti malčevi

Refleksivni srebrni ili aluminijski malčevi također utječu na sniženje temperature zemljišta. Oni odbijaju uši, koje ponekad mogu biti prenositelji različitih viroza. Primjena crvenog plastičnog malča se dobro odrazila na povećanje prinosa rajčice i njezinu kvalitetu, kao i na smanjenje intenziteta pjegavosti. Također, ovaj malč povećava prinose dinja i tikvica. Uz to, pokazalo se i da u znatnoj mjeri crveni plastični malč povećava temperaturu zemljišta. Žuta boja malča, privlači određene kukce, poput biljnih uši koje napadaju veliki broj povrtlarskih kultura. Takvi malčevi bi se na njivi mogli upotrijebiti za uzgajanje međuusjeva, da bi se kukci otjerali s drugih usjeva.


Tagovi

Malčiranje Folije Slavica Kodžopeljić Malč Crni malč Bijeli malč Crveni malč Žuti malč


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe