Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Paulić
  • 29.10.2016. 18:02

Prije su ih jele svinje, danas su skupa egzotika

Na bakinoj njivi u Kutjevu blizu Požege na samo 1.000 kvadrata već dvije godine OPG Paulić uzgaja egzotične plodove kiwana, hokkaido i butternut tikava, plavog krumpira, mrkvi, te tri vrste batata!

  • 7.147
  • 874
  • 0

Na bakinoj njivi u Kutjevu blizu Požege na samo 1.000 kvadrata, već dvije godine OPG Paulić uzgaja egzotične plodove kiwana, hokkaido i butternut tikava, plavog krumpira, mrkvi te tri vrste batata u Zlatnoj dolini. Pokazatelj bioraznolikosti su razne vrste leptira koje lete tijekom cijelog ljeta na njegovoj površini.

Gospodin Mario se odvojio od punca nakon šest godina rada s njim i u to vrijeme je puno naučio od njega. "Punac ima problema sa šećerom od 1992. godine, a osim toga je agronom sa završenim Poljoprivrednim fakultetom te je zbog bolesti počeo istraživati batat. Iako još uvijek kontrolira šećer, sada mu je normalan zahvaljujući konzumiranju batata i zdravoj prehrani."

Prije su tikve jele svinje

Butternut muškatna tikva je izvanredne kvalitete, okusa i specifičnog mirisa koji najviše podsjeća na miris lubenice ili dinje. Najveći dio sorti ima kruškoliki oblik ploda koji je većinom ispunjen mesom, dok je šupljina sa sjemenkama pri vrhu ploda do cvijeta. Hokkaido tikva povrtna je kultura porijeklom iz sjevernog Japana. Nazvana još i kraljicom tikvi ova popularna tikva u današnjoj kuhinji nije poznata samo zbog bogate arome kestena, već i zbog visokih hranidbenih vrijednosti.

Prodaja

Čak i ljudi koji nisu ljubitelji tikve ostaju zapanjeni njenim fantastičnim okusom. Ove godine OPG Paulić su imali 500 kg hokkaido i 500 kg butternut tikava. One su slatke tikve i vrlo su zahvalna kultura, jer su brzorastuće. Prije su tikve jele svinje, a sada baš i ne. S vremenom su zbog zanimljivog okusa tikve ušle u hranidbene navike ljudi. Sjeme suše od najljepših tikava i onda ga sade nagodinu.

Kiwano se koristi za koktele

Kiwano uzgajaju već osam godina te trenutno imaju 500 sadnica kiwana, ali isključivo za svoje potrebe prave sokove od njega. Bio je pokušaj plasmana na tržište za potrebe koktela u kafićima, no on sazrijeva poslije ljeta kada prolazi turistička sezona. Kiwano se inače pravi za koktele, a posebno je poznat od njega bodljikavi koktel u Australiji.

Novitet je plavi krumpir koji je još nepoznata kultura u RH

Novitet je zasigurno plavi krumpir koji je još nepoznata kultura u Hrvata. Podrijetlom je iz Perua, a jeli su ga kraljevi i Inke. Priprema se na pari i ima okus kuhanog kestena. Rješenje za probavne probleme upravo se nalazi u plavom krumpiru. Lagan je za probavu te dobar stimulans za vaše srce, jetru, krvne žile i ostale probleme.

Agrofolija, zaštita protiv vremenskih neprilika, bolesti i štetnika

Svake godine sami rade sadni materijal te od sjemena prave nove sadnice. Sve sade na agrofoliju krajem mjeseca travnja. Mjesec i pol dana su držali foliju koja ujedno grije, a štiti i od štetnika i bolesti. Ove godine je bio mraz koji je napravio štetu drugima, no njima nije jer folija je zaštitila mraz i nije bio jak kao u kotlini. Ne prskaju svoje kulture osim što su malo preventivno prskali krumpir zbog krumpirove zlatice koju inače skupljaju. Tikve budu spremne do negdje 10. mjeseca te ih moraju skloniti do prvih mrazeva. Skladište sve kulture, a navodnjavaju kap po kap.

Farmaceutske tvrtke htjele zabraniti batat i steviju

Berba batata traje 90 do 120 dana, a batatu su kaže glavni neprijatelji miševi, iako oni nemaju s njima problema, jer stavljaju klopke preventivno. List batata kupuju mlade majke za svoje bebe i cijeli je iskoristiv i služi za prevenciju šećerne bolesti. Voljeli bi da njihov ljubičasti batat uđe u ponudu restorana. Njega su ostavili da duže sazrije u tlu, jer on je najkvalitetnija vrsta batata, iako ga nema toliko na tržištu. Farmaceutske tvrtke su htjele zabraniti batat i steviju, no vlada je odbila njihove zahtjeve.

Indijska patka rješenje za puževe golaće

Uzgajaju i čičoku na rubnim dijelovima njive i trebali bi je izvesti u Dalmaciju za restoran prijatelju za prehranu, a prva berba će biti krajem 10. mjeseca. Ona ako se proširi teško je se može riješiti, a mehanički je se ne bi trebalo vaditi, jer se brzo širi. Zabrinuti su zbog puževa koji se šire od Brestovca, i drugima u okolici uništavaju sve kulture, a kaže gospodin Mario da je Indijska patka rješenje za to, jer ona jede puževe golaće.

Mladi previše okrenuti modernoj tehnologiji

U cilju im je ranije sazrijevanje tikvi, jer tako lakše dođu to tržišta. U zadnjih pet godina su posjećivali razne sajmove te je pokušao zainteresirati mlade za egzotične kulture. No kaže gospodin Mario da je razočaran s mladima, jer je primijetio da su mladi previše okrenuti modernoj tehnologiji, a to nije zdravo i uzrokuje razne moderne bolesti.

Zbog toga nemaju interes za bavljenje nečim što bi doprinijelo njihovoj boljoj budućnosti, a i gdje bi mogli razvijati razne svoje sposobnosti te se osjećati radosnije, zdravije i korisnije. Na njihovoj stranici na facebooku možete naći razne zanimljive recepte ovih egzotičnih kultura.


Povezane biljne vrste

Tikva

Tikva

Sinonim: Tikvica | Engleski naziv: Gourd | Latinski naziv: Cucurbita pepo L. var. oblonga Willd

Tikve imaju vrlo razgranat korijen čija se glavnina nalazi u površinskom sloju tla. Stabljika je vriježa duga oko 10 m, obrasla dlačicama i većinom se ne grana. Listovi su krupni... Više [+]

Batat

Batat

Sinonim: Batato, slatki krumpir | Engleski naziv: Sweet potato | Latinski naziv: Ipomea batatas

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Tikva Batat Kokteli


Autorica

Helena Mašaberg

Više [+]

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!